Megszűntek a SZÉP Kártya alszámlái

Jogkövető szerkesztőség Dátum Legutoljára frissítve: 2023.01.08

Olvasási idő: 7 perc


Ez a tartalom 457 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

2023-tól megszűnnek a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) alszámlái. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2023. január 1-étől összevonják a SZÉP Kártya három „zsebét” és összeadódnak az azokban feltöltött összegek. Értelemszerűen módosulnak az adózásra vonatkozó szabályok is.

A Széchenyi Pihenő Kártya alszámláinak megszüntetésével összefüggő adószabályok módosításáról szóló 593/2022. (XII. 28.) Korm. rendelet értelmében új szabályok lépnek életbe.

A munkáltató béren kívüli juttatásként adhat támogatást a munkavállaló részére a SZÉP- kártya kibocsátásáról és felhasználásáról szóló kormányrendeletben (a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet) meghatározott
1. szálláshely-szolgáltatásra,
2. melegkonyhás vendéglátóhelyeken (ideértve a munkahelyi étkeztetést is) étkezési szolgáltatásra,
3. a szabadidő-eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló szolgáltatásra
az éves rekreációs keretösszegig.

A SZÉP kártya juttatásra vonatkozó rekreációs keretösszeg:

  • 450 ezer forint, ha a munkaviszonya egész évben fennáll;
  • a 450 ezer forintnak az adott munkáltatónál az adóévben munkaviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkaviszony az év egy részében áll fenn;
  • 450 ezer forint, ha a munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg.

A rekreációs keret összege az adóévben több munkáltatót együttvéve nem haladhatja meg a 450 ezer forintot.

A juttatásnak az éves rekreációs keretösszeget meghaladó része egyes meghatározott juttatásnak minősül (a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 70.§ (7) bekezdése alapján).
 
(Nemzeti Adó- és Vámhivatal)