Ezt kell tudni a Munka Törvénykönyve legnagyobb módosításáról

Jogkövető szerkesztőség Dátum Legutoljára frissítve: 2023.03.05

Olvasási idő: 6 perc


Munka és magánélet összhangja, az átlátható és kiszámítható munkafeltételek követelménye, szülői szabadság és apasági szabadság. Íme címszavakban egy sor változás, melyek munkáltatók és munkavállalók tömegeit érintik a Munka Törvénykönyve (Mt.) 2023-as módosításával. Február 21-én rendezett online tanácsadói napunkon részletesen bemutattuk az újdonságokat és – szokásosan – számos résztvevői kérdésre is válaszoltunk. Emellett az eseményen foglalkoztunk a munkavédelmi törvényt érintő új szabályokkal, valamint a munkaügyi ellenőrzés hatósági gyakorlatával.

A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége: bővebben és gyorsabban

Valamennyi munkáltató életét jelentősen érinti, hogy január 1-jével – vagy azt követően – történt munkaviszony létesítés esetén jelentősen bővült a munkáltató tájékoztatási kötelezettsége, ráadásul ezt a korábbi 15 nap helyett 7 napos határidővel kell teljesítenie. 

Munka vs. magánélet: lehetőségek tárháza

Az Mt. módosításával bizonyos esetekben a gyermek 8 éves koráig a munkavállaló olyan módon kérheti a munkaszerződése módosítását, hogy számára távmunkát vagy részmunkaidőt kössenek ki, valamint kérheti a munkafeltételek módosítását is. Munkáltatóként érdemes odafigyelni erre a lehetőségre a több műszakban dolgozó kisgyermekes munkavállalóknál, akik kérhetik, hogy három helyett egy műszakban kelljen csak dolgozniuk, és ezen igényüknek akár bíróság útján is érvényt szerezhetnek – tanácsadói napunkon többek között e szabály gyakorlati alkalmazásának kihívásait is körüljártuk. 

Szülői szabadság és apasági szabadság

Horváth István előadásában részletesen kitért a két új jogintézmény, a szülői szabadság és az apasági szabadság rendelkezéseire, ahol – más szabályok mellett – a jogosultsági feltételekre, a felmondási tilalomra és a szabadság kiadására, valamint a díjazásra egyaránt érdemes odafigyelni.

Joggal való visszaélés tilalma: „megosztás” a bizonyítási teherben

A bizonyítási teher megosztásáról szóló rendelkezésre érdemes odafigyelniük a munkáltatóknak, ha például felmondással szüntetik meg egy munkavállalójuk munkaviszonyát, és ő a joggal való visszaélés tilalmára hivatkozik.

Számos további változás, melyekre érdemes odafigyelnünk

Nagyon „jelentős és jó változásnak” nevezte Horváth István a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondás jogszerűségét érintő szabályozást. Szakértőnk bemutatta továbbá az egyes munkavállalói csoportokra – így például a fiatal munkavállalókra – vonatkozó különös rendelkezéseket, ismét terítékre került a munkaidőkeret és a munkaidő beosztás, és az utasítás teljesítésének megtagadását érintő „fontos apróságok” is.

Szeretne még többet tudni az Mt. eddigi legjelentősebb módosításáról? A Jogkövetőben Horváth István  előadásának teljes videófelvételét megnézheti, a résztvevők kérdéseire adott szakértői válaszokkal együtt! 
 

A 4 videó megtekinthető a Videótárban!

1. Munkavédelem és munkaügyi ellenőrzés: gyakorlati iránymutatások a jogszabályváltozásokkal összhangban - Dr. Dudás Katalin munkajogász előadása
2. Kérdések és válaszok a munkavédelmi törvény gyakorlati alkalmazásához - előadónkhoz intézett kérdések felvétele
3. Amit csak tudni érdemes a Munka Törvénykönyve legjelentősebb módosításáról - Dr. Horváth István előadása
4. Kérdések és válaszok a Munka Törvénykönyve 2023. januári változásai kapcsán - előadónkhoz intézett kérdések felvétele