A leltározási szabályzat elkészítésének kötelezettsége

Jogkövető szerkesztőség Dátum Legutoljára frissítve: 2022.02.07

Olvasási idő: 5 perc


Ez a tartalom 755 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

A számviteli törvény 14. §-a írja elő kötelező jelleggel a számviteli politika mellett a leltározási szabályzat (eszközök és források leltárkészítési és leltározási szabályzata) készítését, melyet a vállalkozás 8 évig köteles megőrizni.

A leltározási szabályzat a mérleg tételeinek alátámasztására szolgáló leltár, amely ellenőrizhető módon szabályozza a vállalkozás mérleg fordulónapján meglévő eszközeit és forrásait.

Mi is az a leltározás?

A leltározás egy meghatározott módon, meghatározott időpontra elvégzett tevékenység, amelynek célja a vállalkozó vagyonának számbavétele, míg a selejtezés célja, a vállalkozó szempontjából feleslegessé, rendeltetésszerű használatra alkalmatlanná vált, illetve használhatatlan vagyontárgyak végső sorsáról döntsön.

Mi az a leltár?

A számviteli törvény (2000. évi C. törvény a számvitelről) magát a leltár fogalmát nem tartalmazza az értelmező rendelkezések, fogalmak között, de a szakirodalomban és a gyakorlatban is ez a fogalom általánosan elfogadott tartalommal bír.
Mindezek alapján a leltár olyan részletes kimutatás, amely a vállalkozó eszközeit és az eszközök forrásait tételesen egy adott időpontra vonatkozóan, mennyiségben és értékben tartalmazza. A leltár a mérleg alapdokumentuma, olyan okmány (dokumentum), amely a leltározás (leltárfelvétel), valamint a leltárértékelés végeredményeként alakul ki. A mérlegnek és a leltárnak vannak egyező és eltérő ismérvei.

A leltárkészítési kötelezettség

A számviteli törvény nem is magáról a leltárról, hanem a leltárkészítési kötelezettségről rendelkezik a következők szerint: a könyvek üzleti év végi zárásához, a beszámoló elkészítéséhez, a mérleg tételeinek alátámasztásához olyan leltárt kell összeállítani, és a számviteli törvény előírásai szerint megőrizni, amely tételesen, ellenőrizhető módon tartalmazza a vállalkozónak a mérleg fordulónapján meglévő eszközeit és forrásait mennyiségben és értékben.

A leltárkészítési és leltározási szabályzat 2022-es évre aktualizált változatát azonnal letöltheti tudástárunkból!