Továbbra is szigorú szabályok vonatkoznak a „feketén” foglalkoztatókra

Jogkövető szerkesztőség Dátum Legutoljára frissítve: 2023.02.14

Olvasási idő: 8 perc


Ez a tartalom 43 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Az alkalmazottat bejelentés nélkül foglalkoztatók „feketelistája” továbbra is a figyelem középpontjában áll. Nem lényegtelen tudni, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak a NAV által vezetett nyilvántartásra, különösen a listáról törlés feltételeire.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján rendszeresen közzéteszi azoknak a foglalkoztatóknak a nevét, székhelyét, lakcímét, adószámát – természetes személyeknél az adóazonosító jelet –¬, amelyeknél a végleges és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat megállapította, hogy nem jelentették be alkalmazottuk munkaviszonyát. A NAV közzéteszi továbbá a jogsértést megállapító határozat keltét, és végrehajthatóvá válásának napját is. A NAV a közzétett adózók adatait két év elteltével törli.

A be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózók listája elérhető a NAV honlapján. 

2021. március 11-étől a NAV a foglalkoztatás-felügyeleti hatóságról szóló kormányrendelet szerint a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének nem megfelelő adózók adatait is közzéteszi. 
Ide tartoznak azok az adózók, amelyeket a NAV

  • foglalkoztatási jogviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt,
  • a költségvetési támogatás igénylésének időpontját megelőző két éven belül,
    végleges – közigazgatási pernél a bíróság jogerős ítéletével elbírált – és végrehajtható, nyilvánosságra hozott határozatban bírsággal sújtott (115/2021. (III. 10.). Korm. rend 20.§ (1) bekezdés a) pontja szerint.

A NAV továbbra is közzéteszi azoknak a foglalkoztatóknak az adatait, amelyek a 2021. március 10-ei jogszabályi rendelkezések alapján nyilvánosak és a kétéves közzétételi időtartam még nem telt el.

A 2021. március 10-ig hatályban lévő rendelkezéseknek megfelelő, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet szerint a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének nem megfelelő adózók listája a NAV honlapján érhető el (368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (Ávr.) 82. § (1) bekezdésének a) pontja és (3) bekezdése). 

(Nemzeti Adó- és Vámhivatal)