Gyermekvállalás megszűnő munkaviszony mellett

dr. Radics Zsuzsanna Dátum Legutoljára frissítve: 2022.11.06

Olvasási idő: 6 perc


Ez a tartalom 588 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Mi a teendő abban az esetben, ha a munkavállaló munkaszerződése nagyjából éppen akkor jár le, amikor előre láthatóan szülni fog. Ebben az esetben, a csed passzív jogon fog neki járni, ha megszűnik a munkaviszonya? Jogosult lesz gyedre ezt követően?

A kérdésben szereplő munkavállalónak tehát a határozott idejű, heti 40 órás munkaszerződése 2023. május 31-én lejár, táppénzen van, 2023. május elején fog várhatóan szülni. 
A leírt esetben a gyermek a biztosítási jogviszony fennállása alatt fog megszületni, így a csecse-mőgondozási díj megállapítása a következő szabályok szerint történik.

 
 

Csecsemőgondozási díjra jogosult az édesanya, ha a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és gyermeke a biztosítás tartama alatt születik.

A munkaviszony megszűnését követően passzív jogon kerül folyósításra a cse-csemőgondozási díj, amit a kifizetőhelynek jelentenie kell a volt munkáltató szék-helye szerinti kormányhivatal egészségbiztosítási szervének megküldött statiszti-kai jelentésében.

Ha a volt munkavállaló nem lesz biztosított másik jogviszonyban, akkor a gyermekgondozási díj passzív jogon való megállapítására, és folyósításra az alábbi szabály alapján kerül sor a kifizető-helynél:
Gyermekgondozási díjra jogosult a munkavállaló az édesanya, ha a részére csecsemőgondozási díj került megállapításra és a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt és a gyermeket saját háztartásában neveli.
A passzív jogon megállapított és folyósított gyermekgondozási díjat szintén jelentenie kell a kifize-tőhelynek a volt munkáltató székhelye szerinti kormányhivatal egészségbiztosítási szervének meg-küldött statisztikai jelentésében.