Nyaralás és Covid-járvány: már megint, még mindig

dr. Veres Gábor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.08.09

Olvasási idő: 10 perc


Ez a tartalom 489 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Hazánkban és a világ más országaiban is felerősödött a COVID járvány újabb, még nem várt hulláma. Számos, népszerű turisztikai célpontnak számító ország a korábban alkalmazott korlátozások és a maszkviselés ismételt bevezetésén gondolkodik.

A koronavírus pandémia következtében az egyes országok a járványhelyzetük alakulásának függvényében döntenek a külföldi állampolgárok beutazásának esetleges újbóli korlátozásairól, mely ennek megfelelően folyamatosan változhat. A beutazás pontos feltételeivel kapcsolatban lehetőség van tájékozódni minden utazni szándékozó magyar állampolgárnak az adott ország konzuli honlapján keresztül. A fentieken túl magyar nyelvű, naprakész tájékoztatás érhető el az egyes országok tekintetében a beutazás feltételeivel kapcsolatban. 

Az Európai Unióba történő utazási szabályokkal kapcsolatban, különösen fontos felhívni minden utazó figyelmét az Uniós Digitális COVID-igazolványra. 

Az Uniós Digitális COVID-igazolvány egy digitális és papír formátumban is elérhető ingyenes okmány, melynek segítségével az Európai Unió 27 tagállamán belül járványügyi korlátozások esetén igazolhatja, hogy a korlátozások alóli mentesítés feltételinek megfelel.

Az Uniós Digitális COVID-igazolvány három különféle jogcímen igazolja a védettséget. Az EU által meghatározott feltétetek szerint azt igazolja, ha annak tulajdonosa megkapta a koronavírus elleni vakcinát, ha valaki egy meghatározott időintervallumon belül átesett a fertőzésen és erről pozitív PCR teszttel rendelkezik, illetve igazolja, ha érvényes negatív teszttel rendelkezik. Az igazolványt minden tagállamban a nemzeti nyelven és angolul állítják ki.

Az Uniós Covid-igazolvány elérhetősége

Az igazolvány nem kerül hivatalból kiállításra és megküldésre. Az Uniós Digitális COVID-igazolványhoz több módon is hozzá lehet jutni:

  • háziorvos, vagy az ellátást végző egészségügyi szolgáltató útján;
  • taj számmal rendelkezők esetén az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (továbbiakban: EESZT) lakossági portálján;
  • kormányablakokban;
  • taj számmal rendelkezők esetén az EESZT mobilapplikáción keresztül.

Az igazolványra jogosultak az igazolványokat kérhetik a tesztet, vagy oltást végző egészségügyi szolgáltatónál, kormányablakoknál. A taj azonosítóval rendelkezők az EESZT Lakossági Portálján 
keresztül ügyfélkapus hozzáférésükkel bejelentkezve is lekérhetik. A taj azonosítóval nem rendelkező állampolgárok az igazolványt az egészségügyi szolgáltatónál, illetve kormányablakoknál ingyen igényelhetik. Kormányablakoknál az igazolvány kiállítása a kérelem után azonnal megtörténik. Emellett a háziorvos önként vállalhatja az igazolvány kinyomtatását, az ezt vállaló háziorvosok listáját a Kormány a koronavirus.gov.hu címen közzéteszi.

A papíron kiállított igazolványok pecsét és aláírás nélkül érvényesek, mivel hitelességüket a rajtuk lévő QR-kód biztosítja. A taj azonosítóval rendelkezők részére, mobilapplikáción keresztül az EESZT Lakossági (AppStore), vagy EESZT alkalmazás új – EU kompatibilis – verziójában is elérhetők az Uniós Digitális COVID-igazolványok.