Társas vállalkozó járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna Dátum Legutoljára frissítve: 2022.04.11

Olvasási idő: 5 perc


Ez a tartalom 535 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Milyen járulékot kell fizetnie a társaság tagjának, ha nincs személyes közreműködés, és az ügyvezetést munkaviszonyban látja el, részmunkaidőben?

Munkaviszonyban legalább a minimálbér 30 százalékából (minimális alap) kell megfizetni a 18,5%-os mértékű társadalombiztosítási járulékot akkor is, ha részmunkaidős foglalkoztatás kapcsán ennél alacsonyabb a munkabér. Igaz ez akkor is, ha a társaság tagja munkaviszonyban, részmunkaidőben látja el az ügyvezetést. (Ez ugyanis nem társas vállalkozói jogviszony, hanem munkaviszony.)

Ha részmunkaidős foglalkoztatásnál a munkabér nem éri el a minimálbér 30 százalékát (ami idén havi bruttó 60 000 forint), akkor ez esetben a tényleges bér és a minimális alap közötti különbözet után a társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség a munkáltatót terheli, de a társadalombiztosítási ellátások (pl. táppénz, csed, gyed) számítási szabályainak alkalmazása során úgy kell tekinteni ezt a munkáltatói befizetést, mintha azt a biztosított személy teljesítette volna.

Arányosítani kell a fenti minimális alapot, ha

  • a biztosítási kötelezettséget eredményező jogviszony hónap közben keletkezik vagy szűnik meg,
  • a biztosítási jogviszony adott hónap egészében szünetel, vagy
  • az adott hónapban a biztosított táppénzben, baleseti táppénzben részesül, vagy tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolása címén fizetési nélküli szabadságot vesz igénybe.

Továbbá nem kell alkalmazni a fenti minimális alap szabályát, ha a munkavállaló

  • csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekek otthongondozási díjában, örökbefogadói díjban részesül,
  • gyermeknevelést segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesül,
  • a tanuló, hallgató köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó nappali rendszerű iskolai oktatás keretében vagy nappali oktatás munkarendje szerinti köznevelési intézményben, illetve a szakképzésről szóló törvény szerint szakképző intézményben nappali rendszerű szakmai oktatásban, továbbá a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat.