Tovább szigorodnak a maszkviselés szabályai

dr. Balás Endre Dátum Legutoljára frissítve: 2021.11.29

Olvasási idő: 5 perc


Ez a tartalom 742 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

November 20-ától újabb területekre terjed ki a maszkviselés kötelezettsége. A tömegközlekedési eszközök után már a bevásárlóközpontok, előadóterek, hivatalos helyiségek területén is érvényes a kötelezettség: egyedül az éttermek és szállodák zárt terei maradtak ki, legalábbis eddig, a fontosabb érintettek köréből.

A 633/2021. (XI. 18.) Korm. rendelet – a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) módosításával – az egészségügyi- és a szociális intézmények területe, valamint a tömegközlekedési eszközök, pályaudvarok, állomások, illetve a megállóhelyek utasforgalom számára megnyitott részei mellett további helyeken is előírták a kötelező maszkviselést.

2021. november 20-tól kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk használata

 • az üzletben történő vásárlás során, illetve az üzletben történő munkavégzés során,
 • a bevásárlóközpont területén (az irodák és a sportolás céljára szolgáló helyiségek továbbá az üzemi helyiségek területének kivételével),
 • előadó-művészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartott esemény helyszínén, függetlenül annak nyilvánosságától (a fellépők kivételével),
 • a mozi területén (az irodák és az üzemi helyiségek kivételével),
 • a muzeális intézmény látogatók számára nyitva álló területén,
 • a nyilvános könyvtári ellátást biztosító intézmény látogatók számára nyitva álló területén,
 • a kép- és hangarchívum látogatók számára nyitva álló területén,
 • a közművelődési intézmény látogatók számára nyitva álló területén,
 • a közösségi színtér látogatók számára nyitva álló területén,
 • az integrált kulturális intézmény látogatók számára nyitva álló területén,
 • a közlevéltár és a nyilvános magánlevéltár külső személyek számára látogatható területén,
 • ügyfélfogadási időben a közigazgatási szerv és az egyetemes postai szolgáltató ügyfelek részére nyitva álló területén, továbbá minden olyan helyiségben, amelyben ügyfélfogadás zajlik, és a helyiségben – az ott foglalkoztatottakat is beleértve – rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak egy időben (kivéve, ha a szolgáltatás – így különösen a kozmetikai szolgáltatás – igénybevétele maszkban nem lehetséges),
 • a zárt térben megrendezett sportrendezvény helyszínén (a sportolók, az edzők, a mérkőzésvezető, a versenybíró és ezek segítői kivételével).

A kötelezettség nem vonatkozik a hatodik életévét be nem töltött kiskorúra, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személyre.

Kizárólag a dolgozóknak kötelező a maszkviselés

 • a zárt térben tartott zenés, táncos rendezvény, kulturális esemény, falunap illetve egyéb rendezvény helyszínén (a fellépők, illetve a felszólalók kivételével),
 • az edző- és fitneszteremben, az uszodában, a közfürdőben, illetve a jégpálya területén,
 • a szálláshelyen és a vendéglátó üzletben.

Maszkviselés az intézményvezető döntése alapján

A Korm. rendelet a bölcsődében, a köznevelési intézményben, a szakképző intézményben az intézményvezetőt, a felsőoktatási intézmény területén pedig a rektort hatalmazza fel arra, hogy a maszkviselés szabályait meghatározza. 

A Korm. rendelet hatálya alá nem tartozó terekben és a munkahelyeken a munkáltató rendelkezhet a maszkviselésről, a vallási közösség szertartásán a maszkviselés szabályait a vallási közösség határozza meg. A Korm. rendelet azonban kiemeli, hogy maszkot bárki jogosult használni, vagyis a maszkhasználat nem tiltható meg.

Az üzletben és a vendéglátó üzletben történő munkavégzéssel kapcsolatban a Korm. rendelet új előírása szerint a munkáltató és a munkavállaló megállapodhatnak olyan szünet biztosításában, amely során mellőzhető a maszk használata. E szünet idején azonban a munkavállalók kizárólag olyan helyiségben, illetve területen tartózkodhatnak, amely nem szolgál termékek tárolására, és amelyben vásárló, illetve vendég nem tartózkodhat.

A maszkviselési kötelezettség megszegésének szankciói nem változnak.