Nem alkalmazhatóak tovább a szankciók alóli mentesítések

Jogkövető szerkesztőség Dátum Legutoljára frissítve: 2022.10.05

Olvasási idő: 10 perc


Ez a tartalom 176 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Az orosz-ukrán háború miatti szankciók alól mentesített szállításokra vonatkozó átmeneti rendelkezések – az olajbehozatal kivételével – lejártak. Ezért a mentesített szállítások „Y” kezdetű igazoláskódjait már nem lehet alkalmazni a TARIC-ban.

Az orosz–ukrán háború miatti szankciós rendeletek bizonyos esetekben lehetővé tették a tilalom hatálya alá tartozó termékek szállítását Oroszország, Belarusz vagy Ukrajna Luhanszk és Donyeck régióinak nem kormányzati ellenőrzés alá eső területei és az Európai Unió között. Az uniós szankciós rendeletekben a tilalmak alól mentesített szállításokra vonatkozó átmeneti rendelkezések (időszakok) azonban az olajbehozatalt érintő mentesítések kivételével lejártak.

A mentesített szállításokhoz kialakított „Y” kezdetű igazoláskódok alkalmazását meghatározó TARIC-intézkedéseket a rendszerben lezárták, így a lejárt átmeneti rendelkezésekhez kapcsolódó igazoláskódokat már nem lehet alkalmazni az Oroszországot, Belaruszt, valamint Ukrajnát érintő – szankciós termékkörökre vonatkozó – kiviteli és behozatali vámeljárásokban.
A lejárt átmeneti rendelkezésekhez tartozó igazoláskódokat az alábbi táblázat tartalmazza. 

Az orosz–ukrán háború miatti szankciók, az azokkal kapcsolatos tájékoztatások, segédletek, háttéranyagok és jogcímenként alkalmazandó valamennyi igazoláskód is elérhető a NAV honlapján.


(NAV)