Bejelentkezés

Ez a tartalom 144 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Pótlék elszámolása rendkívüli munkavégzés esetén

A kérdésben érintett munkavállaló napi 8 órás (7-15 óra közötti, hétfőtől péntekig terjedő) munkarendben dolgozott, mint középvezető. Ezt követően rendkívüli munkavégzés keretében kellett dolgoznia napi 12 órát (7-19 óra között) hétvégén és hétköznap is, valamint éjszaka (19-7 óra között). Hogyan kell esetében a pótlékokat elszámolni, különös tekintettel az éjszakai munkavégzésre?

Amennyiben közalkalmazott, vagy az Mt. hatálya alá tartozó munkavállalóról van szó, ebben az esetben ajánlom a munkaidőkeret alkalmazását. A Kjt. rendelkezik az egyenlőtlen munkaidő beosztásról és nem zárja ki a munkaidőkeret alkalmazását, ezért az Mt. munkaidő keretre vonatkozó szabályai a Kjt. hatálya alá tartozó közalkalmazottakra is alkalmazhatóak. A munkaidő keret azt jelenti, hogy a munkáltató a munkaidőt egy hosszabb időszak alapulvételével, egyenlőtlenül oszthatja be. A munkaidő keret tartama a 2012. évi I. törvény (Mt.) 94. § (1) bekezdése szerint legfeljebb négy hónap vagy tizenhat hét lehet. A napi munkaidő minimum négy, maximum 12 óra, a heti munkaidő pedig maximum 48 óra lehet, aminek átlagban kell meglennie.

A túlóra elszámolás pedig a keret végén történik amennyiben többet dolgozott a keret ledolgozandó óraszámánál. Amennyiben munkavállaló jogosult a Mt. 141. § szerinti műszak pótlékra, valamint a 142. § szerinti éjszakai pótlékra, azt pedig havonta kell számfejteni. Munkaidőkeretnél a munkaszüneti napok kivételével minden nap munkanapnak számít, de hat nap után egy pihenőnapot, és havi egy vasárnapi pihenőnapot ki kell adni.

Amennyiben nem alkalmaznak munkaidő keretet, a szombat vasárnapi pihenőnapi munkavégzésért 100%, vagy 50% pótlék és megegyező szabadidő illeti meg a munkavállalót. Amennyiben munkaszüneti napon történik a munkavégzés azt, a pihenőnapi munkavégzéshez hasonlóan kell kompenzálni.

A napi nyolc órás munkaidő ledolgozását, az alkalmazott munkarendet a tájékoztatóban ajánlatos részletezni.

Vasas János (2022-05-10)