Oltási igazolvánnyá alakul a védettségi kártya

dr. Balás Endre Dátum Legutoljára frissítve: 2022.01.27

Olvasási idő: 6 perc


Ez a tartalom 903 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

A koronavírus elleni védettség igazolásával összefüggő legújabb szabályozás szűkíti a védettségi igazolásra jogosultak körét. 2022. február 15-től lényegében csak a megfelelő számú, többnyire három oltás felvétele jogosít fel a védettségi kártya használatára.

A koronavírus elleni védettség igazolásával összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 13/2022. (I. 20.) Korm. rendelet 2022. február 15-től szűkíti a védettségi igazolásra jogosultak körét. A rendelet új szabályaival a Kormány ösztönözni kívánja egyrészt azt, hogy a koronavíruson igazoltan átesett, de oltással még nem rendelkező személyek is vegyék fel a védőoltást, másrészt a harmadik oltás felvételét azok számára, akik korábban már védőoltásban részesültek.

A módosítás hatályon kívül helyezi a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendeletnek azokat a rendelkezéseit, amelyek alapján védettségi igazolványt igényelhettek azok a személyek, akik a COVID-19 betegségből igazoltan felgyógyultak. 

Koronavírus ellen védett személynek a jövőben korlátlan ideig kizárólag az számít, akit az Európai Unióban illetve a Magyarországon engedélyezett COVID-19 oltóanyaggal legalább három alkalommal beoltottak.

A védettségi igazolvány ugyanis – ha az érintett a 18. életévét betöltötte –

  • egydózisú oltóanyag esetén az első oltást követő hat hónap elteltéig, a második oltást követően korlátlan ideig, 
  • kétdózisú oltóanyag esetén a második oltás beadásának napjától a második oltást követő hat hónap elteltéig, a harmadik oltást követően korlátlan ideig,
  • ha a második oltás egydózisú oltóanyaggal történt a második oltást követően korlátlan ideig 
    érvényes.

A rendelet alapján átmenetileg érvényes védettséggel rendelkezik az a személy is, aki egydózisú oltóanyag esetében az első oltást, kétdózisú oltóanyag esetében a második oltást követő hat hónapon belül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben nyilvántartott pozitív eredményű koronavírus kimutatására szolgáló antigén gyorsteszt vagy molekuláris biológiai vizsgálati eredménye alapján koronavírussal megfertőződött. E személyek védettségi igazolványának érvényessége a vizsgálati eredmény dátumát követő hat hónapig tart. Ha az érintett ezen idő alatt újabb oltásban részesül, az igazolványa korlátlan ideig érvényes. 

A 18. életévüket be nem töltött személyek esetében a védettség

  • egydózisú oltóanyag esetén az első oltást követően,
  • kétdózisú oltóanyag esetén a második oltás beadásának a napjától
    a tizennyolcadik életévük betöltéséig érvényes. 

18 éven aluliaknak tehát nem előírás a harmadik oltás felvétele a védettség igazolásához.

QR kód mutatja az érvényességet és a harmadik oltást

A védettségi igazolványok kiállítása továbbra is ingyenesen, hivatalból történik. A pótlás és a csere díja azonban a jövőben is 3.000,- Ft marad. Az igazolvány érvényessége vagy érvénytelensége az azon szereplő QR kód leolvasásával állapítható meg. Ezért ha jogszabály a védettség igazolását írja elő, a védettségi igazolvány meglétét vizsgáló személy köteles az igazolvány érvényességét a QR kód leolvasásával ellenőrizni. Az érvényességi idő illetve érvénytelenné válás átvezetése automatikusan történik. Mivel az érvényesség a QR kód leolvasásával állapítható meg az érvényességi idő meghosszabbítása esetén nem szükséges az igazolvány cseréje, illetve érvénytelenné válása esetén a bevonása.
A QR kód leolvasásakor az online elektronikus felület jelzi, ha a védettség érvényességéből 21 vagy ennél kevesebb nap van hátra. Ha az igazolvány birtokosa az oltásra jelentkezésekor megadta a telefonszámát SMS-ben, ha telefonszámot nem adott meg emailen is kap értesítést, ha a védettségi igazolványa 21 nap múlva lejár. Az érintettek Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz tartozó tárhelyükön is kapnak értesítést a fenti esetben.

A 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet 2022. február 15-ét megelőzően hatályos szabályai alapján az ellenanyag-vizsgálat eredményére figyelemmel kiállított védettségi igazolványok – a rajtuk fizikai úton megjelenített érvényességi időtől eltérően – 2022. február 15-én érvényüket vesztik. Erről az érintettek külön értesítést nem kapnak. 

Azonban továbbra is hat hónapig érvényes marad annak a személynek a védettségi igazolványa, aki harmadik oltásban nem részesült, de 2021. október 14. és 2022. február 15. között – az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben nyilvántartott pozitív eredményű vizsgálatra figyelemmel – koronavírussal megfertőződött.  Ebben az esetben az érvényességi idő kezdő napja a pozitív eredményű teszt elvégzésének napja. A rendelet fenti szabályaira figyelemmel a harmadik oltás felvétele esetén az ő védettségi igazolványuk is korlátlan ideig érvényes lesz.

Mi lesz az uniós Covid igazolvánnyal?

A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet módosítása alapján az uniós digitális Covid-igazolvány – a tizennyolcadik életévüket be nem töltött személyek kivételével – nem alkalmas a védettség igazolására, ha egydózisú oltóanyag esetén az oltás beadásának napjától, kétdózisú oltóanyag esetén a második oltás beadásának napjától számított hat hónap eltelt, és az érintett újabb oltást nem vett fel.

A koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről szóló 449/2021. (VII. 29.) Korm. rendelet és a koronavírus elleni védőoltásnak az állami és önkormányzati intézményeknél foglalkoztatottak által történő kötelező igénybevételéről szóló 599/2021. (X. 28.) Korm. rendelet módosítása alapján a foglalkoztató a védőoltás felvételével kapcsolatos kötelezettsége teljesítését a foglalkoztatott TAJ-számának egészségügyi szolgáltató esetében az egészségügyért felelős miniszter, más állami fenntartású szerv esetében pedig a foglalkoztató irányításáért, felügyeletéért vagy tulajdonosi joggyakorlásáért felelős miniszter részére történő átadásával is ellenőrizheti. Ebben az esetben a miniszter a TAJ-számokat átadja az Országos Kórházi Főigazgatóság számára, a Főigazgatóság pedig megküldi a miniszter részére az érintett védőoltás felvételének időpontjára és az oltóanyagokra vonatkozó adatait, melyeket a miniszter továbbít a foglalkoztató részére. Ez a lehetőség tehát a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételét az 599/2021. (X. 28.) Korm. rendelet alapján előíró önkormányzatok intézményeinél nem alkalmazható.