Frissültek a nonprofit beszámolók nyomtatványai, határidő a szabályzatok feltöltésére

Jogkövető szerkesztőség Dátum Legutoljára frissítve: 2022.02.08

Olvasási idő: 6 perc


Ez a tartalom 598 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Frissültek a nonprofit szervezetek számára kötelezően benyújtandó beszámolók nyomtatványai. Lényeges változás még, hogy a 2022. tárgyévtől kezdődően az ötmillió feletti mérlegfőösszegű szervezetek is elektronikus úton kötelesek beszámolóikat benyújtani. A beszámoló mellett a gazdálkodási szabályzatok benyújtása is sürgető feladat, amihez ugyancsak segítséget nyújtunk tudástárunkban.

A civil szervezetek 2021 éviről szóló beszámolók elkészítéséhez kapcsolódó nyomtatványok (Pk-841; PK-842 és Pk-843) elérhetőek.

A nyomtatványok az alábbiakban módosultak:

  • „A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet éves beszámolója és közhasznúsági melléklete" elnevezésű nyomtatványok (PK-643, PK-743, PK-843) tartalmazzák a számviteli törvény szerinti mérleg és eredménykimutatás oldalakat.
  • A szervezetek beszámolóikat 2021. évtől devizában is elkészíthetik – amennyiben a szervezet a választott devizát a számviteli politikájában az üzleti év első napját megelőzően rögzítette. 
  • A kettős könyvvitelt vezető szervezetek a 2021. évre szóló űrlapoktól kezdve a támogatási program keretében felhasznált összegekről az ÁNYK-nyomtatványhoz csatolt számviteli törvény szerinti kiegészítő mellékletben tudnak beszámolni.

FONTOS változás, hogy a 2022. tárgyévtől kezdődően az ötmillió feletti mérlegfőösszegű szervezetek is elektronikus úton kötelesek beszámolóikat benyújtani.

A kérdés aktualitását különösen kifejezetté teszi, hogy az Állami Számvevőszék január hónapban jelentős számú civil szervezetet, főleg szociális, köznevelési területen működő szervezeteket és sport egyesületeket hívott fel ellenőrzésre.

Tudástárunkban most megtalálja a Nonprofit szervezetek ÁSZ ellenőrzéséhez szükséges legfontosabb, gazdálkodási és számviteli szabályzatokat is:

nonprofit-szervezetek-gazdalkodasi-szabalyzata

Számviteli politika (Számv. tv. 14. § (3) bek.)
Eszközök és források leltárkészítési és leltározási szabályzata (Számv.tv. 14. § (5) bek. a) pont) 
Eszközök és források értékelési szabályzata (Számv. tv. 14. § (5) bek. b) pont) 
Pénzkezelési szabályzat (Számv. tv. 14. § (5) bek. d.) pont)
Számlarend (Számv. tv. 161. § (1)-(2) bek.)

A felsorolt, kiemelt jelentőségű szabályzatok közül egyet pedig máris letölthet tudástárunkból.