Naptári napon átnyúló munkaidőbeosztás

Vasas János Dátum Legutoljára frissítve: 2022.10.11

Olvasási idő: 6 perc


Ez a tartalom 646 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Nemzetközi fuvarozással foglalkozó vállalkozásban felmerült, hogy naptári napon átnyúló munkaidő beosztást alkalmazna. Hogyan kell ezt alkalmazni a gyakorlatban? Bérszámfejtés tekintetében jelent változást?

A 2012. évi I. törvény (Mt.) 87. § (1) Munkanap: a naptári nap vagy megszakítás nélküli huszonnégy óra, ha a munkarend alapján a beosztás szerinti napi munkaidő kezdete és befejezése nem azonos naptári napra is beosztható.

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1988. évi I. törvény (Kkt.) 8. § a munkaidő vonatkozásában – két kivételtől eltekintve kizárólag a heti munkaidő maximális mértékét szabályozza. A két kivétel az éjszakai munka tartama, valamint a rendelkezésre állással kombinált munkavégzés esetköre. A Kkt. alapján éjszakainak számít a helyi idő szerint részben 00:00 és 04:00 óra közötti időszakra eső munkavégzés.

A Kkt. szerint a gépjárművezetők esetében munkaidőkeret megállapítása kötelező.

Tekintettel arra, hogy a napi munkaidő nincs szabályozva, a naptári napon átnyúló munkaidőt, a vezetési idő, a pihenőidő, valamint a heti munkaidő szabályainak a figyelembevételével lehet alkalmazni.
A munkaidőkeret átlagában a heti munkaidő a 48 órát nem haladhatja meg.
A heti munkaidő – kollektív szerződés, illetve a 18/A. § (1) bekezdésében meghatározott jogszabály és közösségi jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – a 60 órát nem haladhatja meg.