Mezőgazdasági vállalkozás munkavállalóinak étkeztetése

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2023.01.16

Olvasási idő: 7 perc


Ez a tartalom 412 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Egy mezőgazdasági vállalkozás dolgozóinak aratáskor ebédet biztosít. A közeli vendéglőből szállítják az ételadagokat. Milyen adó és járulékvonzata van mindennek és kinek kell fizetnie: a munkáltatónak vagy a munkavállalónak?

Béren kívüli juttatásnak minősül amennyiben a munkáltató a munkavállalónak munkahelyi (üzemi) étkeztetést biztosít. 

Ebben az esetben főszabály szerint az önálló tevékenységből származó bevételnek a bevételszerző tevékenység folytatása érdekében felmerült és igazolt, szja-törvény által elismert költségekkel csökkentett része a jövedelem. Munkavállalóként költségek elszámolása során választható a bevétel 10 százalékát kitevő vélelmezett költséghányad (bizonylat nélkül, akár felmerült a költség, akár nem) vagy a tételes költségelszámolás. Amennyiben többféle önálló tevékenységből szerez jövedelmet a munkavállaló, akkor az általa választott jövedelemmegállapítási módot egységesen kell alkalmaznia az összes önálló tevékenységére.

Mivel munkaviszonyról van szó, azaz létezik a biztosítási jogviszony, így a munkáltató (kifizető) a magánszemély nyilatkozatának megfelelő költségelszámolási módszer alapján megállapított jövedelméből a költségelszámolást követően levonja a magánszemélyt terhelő 15 százalék Szja előleget, és a 18,5% Tb járulékot. A kifizetőnek a juttatás tekintetében 13 százalékos szociális hozzájárulási adót kell fizetnie. Bevallási és befizetési kötelezettség a kifizetőt terheli, valamint a levonásokról a munkavállalóknak igazolást is kell kiállítania.