Bejelentkezés

Munkaerőpiac a Covid után

Több mint egy éve annak, hogy a járványhelyzet újabb és újabb kihívás elé állítja a munkáltatókat és munkavállalóikat egyaránt. Bizonyos, hogy ez az időszak nem múlik el nyomtalanul, de a munkaerőpiacon hosszabb távon pozitív változások is be fognak következni, melyek részben már elindultak, részben ezt követően fognak fejlődésnek indulni.

Változó, megszűnő szakmák és képviselőik

Az elmúlt évben azt láttuk, hogy a vendéglátás és szórakoztatóipar szinte teljesen, a szépségipar pedig több részletben áldozatává vált a pandémiás helyzetnek. Ebből adódóan ezek a szektorok képviselői más területeken próbáltak szerencsét: kozmetikusok gyári operátorokként, színészek pizzafutárként, énekesek pedig kőműves-segédként. Nyilvánvalóan egyéni helyzettől, mentalitástól és megannyi októl függenek a döntések, de valószínűleg – és a nézőközönség, valamint az utazni/szórakozni vágyók nagy örömére – ezek a munkavállalók vissza fognak térni eredeti hivatásukhoz.

Home office után hibrid foglalkoztatás?

Ugyanilyen fluktuáció-csökkentő hatása van az atipikus foglalkoztatási formák elterjedésének. A köznyelv csak „home-office”-nak hívja a távmunka rendszerét, mely az elmúlt évben nagyszámú munkavállaló életét meghatározta. Kinek azért, mert kötelező, kinek azért, mert vágyik rá. A korábban említett egyéni megélések és eltérő személyiségtípusok alapján kijelenthető, hogy nem mindenkinek való a távmunka. 
Egy azonban biztos: a vállalatok nagyfokú rugalmasságukról tettek tanúbizonyságot ennek a foglalkoztatási formának a bevezetésével, mely ma már erőteljes igényként merül fel az állásinterjúk alkalmával. Érdemes tehát azzal foglalkozni, hogy a pandémiás helyzet elmúltával mely munkakörökben, mely munkatársaknál oldható meg a home-office és az „élő” munkavégzés kombinációja, egyfajta hibrid foglalkoztatás. Ez egy lehetőség is a céges kultúra megújítására. A személyes munkavégzés inspirálja, energiával tölti fel a munkatársat, segíti a kreativitást, hiszen az emberek többsége igényli a társas kapcsolatokat, az otthoni munkavégzés pedig segíti az elmélyült feladatmegoldást, a pontosságot és a precizitást, így biztosítva a hatékony és minőségi foglalkoztatást. Az a munkáltató, aki elzárkózik ez ellen, habár maga a munkakör megengedné ezt a formát, egyértelműen versenyhátrányba fog kerülni a munkaerőpiacon. 

Alkalmazkodás vagy újratervezés?

A fennmaradás érdekében sok vállalat újradefiniálta magát. Azok voltak ebben a legsikeresebbek, akik nyitottak és rugalmasak voltak, valamint a legjobban ismerték szervezetüket és az azt alkotó munkatársakat, hiszen sokszor bevonással és a rejtett erőforrások felhasználásával tudtak új üzleti lehetőségeket találni: online tevékenységeket indítani vagy tevékenységi kört váltani. Ez a fajta gyors alkalmazkodás volt a túlélés kulcsa. Ez pedig a jelenben nagyobb csapatösszetartást és együttműködést, így nagyobb ellenállóképességet eredményezett, a jövőre vonatkoztatva pedig megmutatta azt, hogy kevésbé kell félni a változásoktól, az elengedéstől és az új dolgoktól.

A fentiekből adódóan további előnyként könyvelhető el, hogy a távmunkavégzéssel kevesebb vagy kisebb alapterületű irodát kell majd fenntartani.
Az üzleti utak gyakorisága is csökkenhet, ami nem növeli a vendéglátásban foglalkoztatottak számát, azonban a vállalat szempontjából jelentős idő szabadul fel, amit más tevékenység végzésére is fordíthatnak. A saját és más vállalatok sikeres innovációinak hatására további automatizáció is várható, valamint még inkább előtérbe kerül az online tevékenység, illetve a mesterséges intelligencia szerepe.

Akár egyéni, akár vállalati oldalról vizsgáljuk meg a pandémiás helyzet előnyeit, a siker kulcsa, hogy alaposan ismerjük magunkat, szervezetünket, kompetenciáinkat, képességeinket, erőforrásainkat, mert ez az, ami egy hasonló, nem várt és hirtelen jövő eseménynél biztonságot és megélhetést adhat nekünk.

(Cikkünket teljes terjedelmében a Humán Tanácsadó májusi számában olvashatják)

Csenteri-Dénes Ildikó (2021-04-14)