Bejelentkezés

Ez a tartalom 388 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Újra maszkban: itt lesz kötelező november 1-től

A maszkviselés nyári megszüntetését követően november 1-étől ismét mindenki köteles lesz maszkot viselni a tömegközlekedési eszközön, pályaudvarokon és állomásokon.

Az ötmillió-ötszázezredik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követő napon, vagyis 2021. július 3-án szűnt meg a maszkviselési kötelezettség a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, a bevásárlóközpontokban és a hivatali ügyintézés során. Ezt követően csupán az egészségügyi- és a szociális intézmények területén volt kötelező a maszkviselés az emberi erőforrások minisztere általa kiadott rendelet alapján.

Az 597/2021. (X. 28.) Korm. rendelet – a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet módosításával – 2021. november 1-től azonban ismét kötelezővé teszi a maszkviselést a tömegközlekedési eszközön továbbá a pályaudvarok, az állomások, illetve a megállóhelyek utasforgalom számára megnyitott részein. 

A kötelezettség a zárt és a nyílt terekre egyaránt vonatkozik. 

A korábbi gyakorlatnak megfelelően, nem vonatkozik a kötelezettség a hatodik életévét be nem töltött kiskorúakra, valamint értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személyekre, továbbá a zárt kialakítású vezetőfülkével rendelkező tömegközlekedési eszköz vezetőjére. 

A maszkviselési kötelezettség betartatásáról az üzemeltető köteles gondoskodni. A kötelezettség megszegője szabálysértést követ el, de emellett az üzemeltető a saját szabályzatában az igénybevétel rendjének megsértése esetén egyebekben alkalmazható intézkedéseket, szankciókat is alkalmazhat a mulasztóval szemben. Ennek érdekében a rendelet kötelezi az üzemeltetőt, hogy a saját szabályzataiban is írjon elő szankciókat a maszk nélkül utazó – vagy a maszkot nem szabályosan viselő – személyek terhére. Ezek között szerepelnie kell a viteldíjon felüli többletdíj (pótdíj) megfizetési kötelezettség előírásának is.
Ha a maszkviselési kötelezettséget megsértő személy felszólításra sem veszi fel a maszkot, az üzemeltető alkalmazottja köteles őt az utazásból kizárni, vele szemben rendőri intézkedést kezdeményezni, és gondoskodni e személy leszállításáról, illetve – ha a kötelezettségszegés pályaudvaron, állomáson vagy a megállóhelyen történik – gondoskodni arról, hogy e személy a helyiséget, illetve a területet elhagyja.

2021. november 1-től tehát kötelező a maszkviselés az egészségügyi- és a szociális intézmények területén, a tömegközlekedési eszközön továbbá a pályaudvarok, az állomások, illetve a megállóhelyek utasforgalom számára megnyitott részein is.

Dr. Balás Endre (2021-11-03)