Munkavállalók fejlesztése: képzési lehetőségek 2024-ben

Kovács Zita Dátum Legutoljára frissítve: 2024.04.26

Olvasási idő: 5 perc


A vállalatok sikeréhez elengedhetetlen az emberi erőforrás fejlesztése és a képzési lehetőségek kiaknázása. 2024 tavaszán több foglalkoztatási és képzési forrás is elérhető, ráadásul egyszerűsödő adminisztráció mellett. Erről Dr. Zsuffa Ákos beszélt az OHE (Országos Humánmenedzsment Egyesület) online eseményén.

Az emberi erőforrás fejlesztése és a képzési lehetőségek kiaknázása mára kulcsfontosságú tényezővé váltak a vállalatok sikerében és a gazdasági növekedésben. Dr. Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke és a Szakképzési Innovációs Tanács tagja az OHE (Országos Humánmenedzsment Egyesület) webináriumán mutatta be, hogy milyen foglalkoztatási és képzési források, illetve pályázati lehetőségek érhetőek el 2024 tavaszán. A szakértő kiemelte, hogy bár sokan negatívan viszonyulnak az adminisztrációs terhekhez és a pályázati folyamatokhoz, a jelenlegi felhívások alapján elmondható, hogy a pályázatok készítői sokat tanultak a korábbi hibákból. Az esemény célja az volt, hogy az adott cégek, akiknek nincs elég forrásuk a további fejlesztésekhez, információkhoz juthassanak arról, milyen potenciálra számíthatnak a pályázati területeken.

A képzés mint befektetés

Kiemelt pályázatok 1

Dr. Zsuffa Ákos hangsúlyozta, hogy a vállalatoknak a képzésre nem mint kiadásra, hanem sokkal inkább mint befektetésre kell tekinteniük, ami hozzájárul a munkavállalók fejlődéséhez és motivációjához. Azok a cégek, amik figyelnek a munkavállalók képzésére, előnyben lehetnek a versenytársaikkal szemben, és hatékonyabban tudják megoldani a munkaerőhiányból fakadó kihívásokat.

A munkavállalók képzési kedve és igénye a fejlődésre egyre erősödik, és fontos, hogy a vállalatok megfelelő forrásokat és támogatást biztosítsanak számukra. A képzési programok tervezése során kiemelten fontos a munkavállalók bevonása és a valódi igények felmérése, hogy a képzések valóban hatékonyak legyenek és hozzájáruljanak a vállalat sikeres működéséhez.

A GINOP plusz 3.2.1-es pályázat fontos lehetőséget kínál a vállalatok számára a munkaerő fejlesztésére. Azok számára, akik már részt vettek különböző uniós finanszírozású, céges képzési pályázatokon, a GINOP plusz lehetőségei bizonyára ismerősek lehetnek, de érdemes kiemelni, hogy ez a pályázat számos tekintetben különbözik az előzőktől. Az első és talán legfontosabb különbség, hogy a kedvezményezettek most a kormányhivatalok, így a pályázatokat ezekhez kell benyújtani. Ez egyszerűsítés a pályázók számára, és gyorsabb döntéshozatalt eredményez. Előnyként értelmezhetjük azt is, hogy a GINOP pluszban kapcsolt és partner vállalkozások is együtt pályázhatnak. Ez jelentős előrelépés a kis- és középvállalkozások számára, hiszen gyakran előfordul, hogy ezek a vállalkozások kapcsolatban állnak egymással, és közösen szeretnék fejleszteni munkavállalóikat.

A pályázatban résztvevők számára fontos információ, hogy a maximális támogatási összeg 150 millió forint, de a valós igényekre kell figyelemmel lenni, és ennek megfelelően kell tervezni a pályázatokat.

A támogatási intenzitás is változó, attól függően, hogy a vállalkozás mikro-, kis-, közép- vagy nagyvállalat-e, valamint hogy energiaintenzív vállalkozásról van-e szó vagy sem. Az energiaintenzív vállalkozások számára különösen kedvező lehetőség, hogy 100%-os támogatási intenzitásban részesülnek, ha a képzési palettában zöld átállást támogató képzés is szerepel. Ezeknek a vállalkozásoknak a működése általában magasabb energiaköltségekkel jár, és a zöld átállás támogatása hozzájárulhat a fenntartható fejlődésükhöz.

A pályázat előnyei

Kiemelt pályázatok 2

A pályázat mellett szóló érvek között kiemelkedik az, hogy az adott szervezetek már eleve elérhető képzéseket biztosíthatnak munkavállalóik számára, beleértve a tréningeket és nyelvi kurzusokat is. A támogatás kötelező és hatósági képzéseknél is alkalmazható, és hozzájárulhat a biztonsági károk megelőzéséhez. A pályázat mellett szóló érv az is, hogy segítségével könnyebben tudják kezelni az alkalmazottak kiégését a cégek.

Összességében a GINOP plusz 3.2.1-es pályázat jelentős lehetőséget kínál a vállalatoknak a munkaerő fejlesztésére. A rugalmas feltételek és a támogatási lehetőségek széles skálája lehetővé teszi, hogy a vállalatok saját igényeikhez igazítsák a képzési programjaikat, és ezáltal hatékonyabban tudjanak fejlődni és versenyelőnyt szerezni a piacon.

Az előadáson Dr. Zsuffa Ákos a bértámogatásra irányuló képzési pályázatok mellett szólt a duális képzés izgalmas aspektusairól, végül pedig áttekintette a foglalkoztatáspolitikával és képzéssel kapcsolatos pályázatokat, amik részben vagy egészében a képzési elemet is tartalmazzák.

Az előadásból részletes cikk készül, amit hamarosan olvashat a Menedzser Praxis Tudás- és Válaszközpont Humán Tanácsadó című lapjában. Nézze meg itt!