Márciustól kötelező regisztrálniuk a hulladéktermelő vállalkozásoknak

Jogkövető szerkesztőség Dátum Legutoljára frissítve: 2023.03.07

Olvasási idő: 8 perc


A hulladékszabályok idei változásainak legfontosabb elemét a 2023. július 1-jén induló koncessziós rendszer bevezetése és a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos szabályok változása fogja jelenteni. Tavaszi aktualitás a hulladékkezelési regisztráció 2023. március 1-jétől megnyíló kötelezettsége.

2021. márciusától hatályos és azóta is folyamatosan változásokat léptet életbe a hulladékgazdálkodás hazai rendjét alapvetően megváltoztató új jogszabály. A legújabb aktualitást a hulladéktermelő vállalatok március 1-jétől aktuális regisztrációs kötelezettsége jelenti.

Hulladékkezelési regisztráció 2023. március 01-től a MOHU felületén

Megnyílt a MOHU elektronikus felülete, ahol 2023. március 1-től a hulladéktermelő gazdálkodó szervezeteknek vagy intézményeknek (élelmiszeripari gyártók, HoReCa, közétkeztetés, élelmiszer-kiskereskedelem, élelmiszer-nagykereskedelem stb. szereplői) szükséges regisztrálni a koncessziós keretek között végzett hulladékgyűjtés és kezelés 2023. július 1-én induló rendszeréhez való csatlakozás érdekében.

2023. március 1. és 2023. április 30. között azon gazdálkodó szervezeteknek szükséges regisztrálni, amelyek 2023. február 28. napján a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartozó hulladékot termelnek.

Azon gazdálkodó szervezeteknek, amelyek 2023. március 1-jén vagy azt követően kezdik meg a tevékenységüket, az adott tevékenység megkezdését követő 15 napon belül kell teljesíteniük a regisztrációs kötelezettségüket.