Étkezési költség megtérítése

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.06.05

Olvasási idő: 6 perc


Ez a tartalom 772 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Egy cég az alkalmazottak étkezési költségeit szeretné megtéríteni úgy, hogy az irodaházban található étkezdében fogyasztott étel ellenértékét kifizeti. Az étkezde havi/heti egy számlát bocsájtana ki a cég felé az alkalmazottak étkezéseiről. A kérdés, hogy ezek a számlák reprezentációként elszámolhatóak-e?

A kérdéshez hozzátartozik még, hogy a számlán nem lenne részletezve munkavállalónként az étkezések ellenértéke. Megválaszolásra vár tehát az a probléma is, hogy ha olyan számla kerül kiállításra, ahol munkavállalónként látszik az étkezések összege, akkor az munkabérként adózna-e?

Amennyiben a munkáltató a munkavállalónak munkahelyi (üzemi) étkeztetést biztosít, az béren kívüli juttatásnak minősül. 

Ebben az esetben főszabály szerint az önálló tevékenységből származó bevételnek a bevételszerző tevékenység folytatása érdekében felmerült és igazolt, szja-törvény által elismert költségekkel csökkentett része a jövedelem. Munkavállalóként költségek elszámolása során választható a bevétel 10 százalékát kitevő vélelmezett költséghányad (bizonylat nélkül, akár felmerült a költség, akár nem) vagy a tételes költségelszámolás. Amennyiben többféle önálló tevékenységből szerez jövedelmet a munkavállaló, akkor az általa választott jövedelem-megállapítási módot egységesen kell alkalmaznia az összes önálló tevékenységére.
Mivel munkaviszonyról van szó, azaz létezik a biztosítási jogviszony, így a munkáltató (kifizető) a magánszemély nyilatkozatának megfelelő költségelszámolási módszer alapján megállapított jövedelméből a költségelszámolást követően levonja a magánszemélyt terhelő 15 százalék szja előleget, és a 18,5% tb járulékot. A kifizetőnek a juttatás tekintetében 13 százalékos szociális hozzájárulási adót kell fizetnie. Bevallási és befizetési kötelezettség a kifizetőt terheli, valamint a levonásokról a munkavállalóknak igazolást is kell kiállítania.