Nappali tagozatos diák foglalkoztatása

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.12.05

Olvasási idő: 6 perc


Ez a tartalom 534 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Felmerülhet-e bármilyen körülmény, melyre tekintettel nappali tagozatos diákot nem lehet foglalkoztatni nyolc órás munkaviszony keretében? Ha nincs ilyen ok, pontosan milyen járulékok terhelik a jövedelmét?

A diákok foglalkoztatása során irányadóak a Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) azon szabályai, amelyek a tanulók, hallgatók foglalkoztatására vonatkoznak. Az Mt. 34. § (2)-(3) bekezdései értelmében munkavállaló az lehet, aki a tizenhatodik életévét betöltötte.
Munkaviszony esetén a munkaszerződés megkötése előzetes feltétel, valamint a munkáltatót bejelentési (’T1041) kötelezettség is terheli. A munkabérből 15% Szja adóelőleget kell levonnia a munkáltatónak, amely jövedelem egyébként az összevont adóalapba tartozó jövedelemként adózik. 

Amennyiben 25 év alatti nappali tagozatos diákokról van szó, esetükben érvényesíthető a 25 év alattiakra vonatkozó kedvezmény.  

A jogosultsági hónapokat illetően a munkáltatónak automatikusan figyelembe kell vennie a kedvezmény érvényesítését. Az adóalapból levonható kedvezmény 2022-ben havonta maximum 433 700 forint, ami 65 055 forint adómegtakarítást jelent a diák számára.
Munkaviszony során a diák a biztosítottnak minősül a tb rendszerében, attól függetlenül, hogy rész vagy teljes munkaidőben történik a foglalkoztatása,  A munkabért 18,5% tb járulék terheli. Az szja és a járulékok megállapítása, levonása, valamint bevallása és megfizetése a munkáltató kötelezettsége, valamint a munkaviszony megszűnése esetén az igazolások kiadása is.