Bejelentkezés

Ez a tartalom 289 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Együtt működünk – A csapatépítő tréningek szerepe a munkahelyen

Manapság az egyik legfontosabb elvárás a munkahelyeken, hogy jó csapatemberek legyünk, jól tudjunk kooperálni egymással, és ki tudjuk aknázni a csapattagok különbözőségében rejlő potenciált. Ez azonban korántsem olyan egyszerű és számtalanszor hallani az úgynevezett csapatépítő tréningek fontosságáról.

Az utóbbi hónapok kihívásokkal teli időszakában a legtöbb szervezet életében kevés alkalom adódott arra, hogy csapatépítéseket tartsanak. Egyrészt azért, mert a szociális távolságtartás miatt nehézkes volt egy ilyen eseményt megszervezni, másrészt pedig azért, mert sok vállalat küzdött jelentős problémákkal, és egyszerűen nem volt rá idő és lehetőség. Holott a csapatoknak az ilyen nehéz helyzetekben talán még jobban össze kell tartaniuk, mint korábban.
Az már biztos, hogy ezek a programok sem maradhatnak meg teljesen a régi formájukban, hiszen az átalakult körülményekhez igazodniuk kell. Számos cég kezdett el digitálisan is megtartható csapatépítésekkel, szimulációkkal, online platformokkal foglalkozni, ahol a csapatok közös élményeket élhetnek át és fejlődhetnek. Ez lenne hát a csapatépítések jövője? Az online térben történő csapatépítésekkel kapcsolatos felmérések azt mutatták, hogy a személyes találkozást és a közös pillanatok átélését nem pótolhatják teljesen, ugyanakkor kiegészíthetik azt olyan eszközökkel, amelyeket a digitális világ tud csak megadni – például időtől, tértől való függetlenséggel.

Együtt mindig könnyebb

A mindennapjainkban a legtöbben csapatokban dolgozunk, így sem a munkáltatónak, sem a munkavállalóknak nem mindegy, hogy hogyan zajlik a teammunka. Nem elég, ha valaki az önéletrajzában csapatjátékosnak vallja magát, vagy ha szívesen tölti az idejét a többiekkel. Megfelelő kommunikáció, hatékony konfliktuskezelés, magas fokú érzelmi intelligencia és nyitottság – ezekkel mind-mind rendelkeznie kell annak a személynek, aki valóban szívesen dolgozik csapatban és kiváló az együttműködési készsége. A munkatársak számára a jó légkör a minőségi teljesítmény egyik alappillére. Még egy nagyon motivált, tehetséges kolléga munkavégzése is romlani fog, ha sok konfliktusa van a csoporton belül vagy diszfunkcionális a csapat, amiben dolgozik. Ilyen esetekben ugyanis nem tud kellőképpen koncentrálni, és az is előfordulhat, hogy nem kapja meg a szükséges információkat vagy segítséget sem a társaitól. Nem is beszélve arról, hogy az illető feszült hangulata befolyásolhatja a körülötte lévők érzelmeit is. Éves szinten több mint kétezer órát töltünk a munkahelyünkön, így közel sem mindegy, hogy milyen szociális közegben tesszük azt.

A csapatépítések egyik fontos feladata lehet az is, hogy a csoporton belül megfelelően körvonalazódjanak a szerepek és ezek mindenki számára egyértelműek legyenek. Ha a csapattagok maguk nincsenek tisztában azokkal a teendőkkel, amelyekért felelnek, vagy a saját erősségeikkel, fejlesztendő területeikkel, a csoportban elfoglalt helyükkel, akkor igen nagy eséllyel megnő az összetűzések száma és sok bizonytalanság, konfliktus, félreértés lesz a teamben.
Nem is beszélve arról, hogy milyen fontos számunkra a csoporthoz való tartozás, a kötődések kialakítása. Ha sikerül minőségi kapcsolatokat létrehoznunk a munkahelyünkön, az nagyon pozitív hatással van az elkötelezettségünkre és a munkahelyi jóllétünkre. Azok, akik rendelkeznek legalább egy jelentős kapcsolattal a szervezetben, hétszer kisebb eséllyel hagyják el azt. Ha viszont mindez nincs meg, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem találják meg a helyünket, hiába végzik megfelelően a munkájukat. Nem kapják meg azt az elfogadást és támogatást, amit a csapatuktól, a kollégáiktól szeretnének. 

A tagok közötti jó együttműködés fontos szempont lehet a dolgozói elégedettség növelése, a fluktuáció csökkentése vagy a munkáltatói márka építése miatt is. Egy jól működő csapatban ugyanis, főképp a fent említett okok miatt, szívesebben dolgozunk, és nagyobb valószínűséggel választjuk ezt a szervezetet új munkahelyünknek is.

Hóbortos játékok, hasznos tanulságok

A csapatépítés szóról a legtöbbeknek az egymás kezébe dőlés, a sárkányhajózás vagy a közös iszogatás jut eszébe – épp emiatt gyakran nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget, sőt, időpazarlásnak tartják. Holott a játékos feladatok hátterében többnyire mélyebb tartalmak vannak, amelyek a csoport közötti összhang megtalálását és egymás alaposabb megismerését segítik. Nézzük meg, mi a célja a legtöbb ilyen gyakorlatnak!
A csapatépítő tréningeken játszott feladatok legtöbbje valamilyen módon mégis kapcsolódik a munkahelyen átélt helyzetekhez, vagy épp azt helyezi reflektorfénybe, hogy milyen a tagok közötti együttműködés, milyen területeken érdemes még esetleg fejlődniük. Olyan szituációkba kerülnek ugyanis ilyenkor, amelyeket közös erővel szükséges megoldaniuk, majd együttesen kell megvizsgálniuk azt is, hogy hogyan történt a feladatmegoldás és milyen tanulságok vonhatók le ebből a mindennapi működésükre vonatkozóan.
A gyakorlatok sokszor úgy vannak összeállítva, hogy a résztvevőket kibillentse a komfortzónájukból. Ilyenkor ugyanis jóval könnyebben tanulunk – hiszen valami új, valami nem megszokott tevékenységet végzünk. Sokszor olyan tulajdonságokat, rejtett képességeket fedezhetünk fel magunkban vagy a kollégáinkban, amelyeket nem is gondoltunk volna. Az is előfordulhat, hogy olyan szemléletváltásra invitálja őket a feladat, ami segíti őket a másik fél működésének mélyebb megismerésében, az illető tettei hátterében húzódó motivációi pontosabb feltérképezésében.

Összefoglalva tehát, a csapatépítő programok célja, hogy a résztvevők egységes célokkal, tisztább csoporton belüli szerepekkel távozzanak az alkalmat követően. 

Igyekeznek olyan színes, játékos feladatokat megalkotni, amelyekben egyúttal lehetőségük van feltárni és megoldani a meglévő problémákat és meg tudják határozni azt, hogy mi lehet az alapja a még jobb teammunkának. Ez pedig a hatékony munkakapcsolatok és a kiegyensúlyozott szervezeti légkör alapja lehet.
Természetesen a fenti célok nem kizárólag csapatépítés során érhetők el. Hiszen egy őszinte, a csapaton belüli képeségeket jól ismerő és megoldásra törekvő csapat bolondos játékok nélkül is képes lehet mindezt elérni. A csapatépítő programok ugyanakkor időt és alkalmat nyitnak erre egy kötetlenebb formában. Nagyon gyakori probléma a csoportokban, hogy a mindennapi rohanásban és a feladatokkal való versenyzésben elfeledkeznek beszélni arról, hogyan is kellene működniük és mire kellene figyelniük a közös munka során. Holott tervezés és megfelelő kommunikáció nélkül sosem fog megállni a mókuskerék.

Épüljön a csapat!

A csapatépítő programok tartása nem csak a szervezeti életben jellemző. Létjogosultsága van a sportban, az iskolákban, akár nagyobb családoknál is. Tulajdonképpen minden olyan esetben, ahol sok ember dolgozik hasonló célokon – legyen az a feladatok elvégzése, a tanulás vagy a nagyobb összhang a tagok között. A megfelelően működő csapatokban ugyanis jobb a hangulat, és több támogatást, megerősítést adnak egymásnak a felek. Ez által nő a teljesítményük, könnyebben küzdenek meg a stresszel és a gyakori változásokkal. Munkavállalóként kisebb eséllyel égnek ki és magasabb lesz az elégedettségük, az elkötelezettségük.


(Cikkünket teljes terjedelmében a Humán Tanácsadó októberi számában olvashatják)

Danka Bianka (2021-09-15)