Új jegyzői feladatok a többgenerációs családi házak rezsikedvezménye nyomán

Jogkövető szerkesztőség Dátum Legutoljára frissítve: 2022.09.19

Olvasási idő: 6 perc


Ez a tartalom 611 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Egy közelmúltban megjelent kormányrendelet rezsikedvezményeket vezet be az úgynevezett „családi fogyasztói közösségek” tekintetében. A többgenerációs rezsidevezménnyel összefüggésben a jegyzőknek számos új feladata lesz.

A szeptember 9-én kihirdetett kormányrendelet [345/2022. (IX. 9.) Korm. rendelet] elsőorban a többgenerációs, több lakásból álló családi házak számára kíván segítséget nyújtani, ahol nagyon sokszor csak egyetlen mérőóra van, lehetetlenné téve a „rezsivédett” energiamennyiség háztartásonként történő kihasználását. Az ilyen otthonokban élők számára csak a társasházzá alakulás és az új mérőórák beüzemelése kínált lehetőséget, ami több milliós kiadást is jelenthet, ha egyáltalán kivitelezető. 

Legfeljebb 4 lakás 

A rendelet szerint, ha a társasháznak nem minősülő ingatlanon belül több (legfeljebb négy) önálló lakás van, akkor a jegyzőhöz kell fordulni, hogy állítson ki igazolást a lakások számáról. A jegyző által kiadott hatósági bizonyítvány a ténylegesen kialakult állapotot igazolja. A lakás fogalmát az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet 105. §-a határozza meg. Az eljáró hatóság a hatósági bizonyítvány kiadása során az építmény jogszerű használatát vélelmezi.

Fontos, hogy a rendelet a gázfogyasztás kedvezményének megtöbbszörözését teszi lehetővé – a rendelet a villanyfogyasztást nem érinti.

Hova kell fordulni az igazolással?

Az igazolással a szolgáltatóhoz kell menni, hogy a következő hónaptól már lakásonként járjon a „rezsivédett” mennyiségű gáz. Az eseteleges visszaéléseket kivédendő, a szolgáltató az építési hatóságtól kérheti, hogy vizsgálja meg, valóban annyi lakás van-e az ingatlanban, mint amiről a kérvényt benyújtották. Rosszhiszeműség esetén büntetésként a piaci ár helyett annak másfélszeresét kell kifizetni a fogyasztott gázra.

CSOK-osnak még egyszerűbb 
Ha valaki tetőtér-beépítésre vett igénybe CSOK-ot, akkor az új lakáshoz kapott állami támogatásról szóló okiratot elegendő benyújtania a szolgáltatóhoz.

Támogatott a társasházzá alakulás is
Akik a társasházzá alakulás mellett döntenek, de az egyik tulajdonostárs hozzájárulásának hiánya ezt akadályozza, pert indíthatnak az átalakulásért. Ha ez a per elindul, akkor ezt az ingatlanügyi hatóság feljegyzi, és ezzel ugyancsak a szolgáltatóhoz lehet fordulni. A következő hónaptól ugyanis ilyen esetben is jár a többlet kedvezmény, azaz lakásonként jár a kedvezményes árú gázfogyasztás. Ha a per nem jár sikerrel, akkor is jár visszamenőlegesen a „rezsivédett” gázmennyiség.