Bejelentkezés

Ez a tartalom 141 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Új jegyzői feladatok a többgenerációs családi házak rezsikedvezménye nyomán

Egy közelmúltban megjelent kormányrendelet rezsikedvezményeket vezet be az úgynevezett „családi fogyasztói közösségek” tekintetében. A többgenerációs rezsidevezménnyel összefüggésben a jegyzőknek számos új feladata lesz.

A szeptember 9-én kihirdetett kormányrendelet [345/2022. (IX. 9.) Korm. rendelet] elsőorban a többgenerációs, több lakásból álló családi házak számára kíván segítséget nyújtani, ahol nagyon sokszor csak egyetlen mérőóra van, lehetetlenné téve a „rezsivédett” energiamennyiség háztartásonként történő kihasználását. Az ilyen otthonokban élők számára csak a társasházzá alakulás és az új mérőórák beüzemelése kínált lehetőséget, ami több milliós kiadást is jelenthet, ha egyáltalán kivitelezető. 

Legfeljebb 4 lakás 

A rendelet szerint, ha a társasháznak nem minősülő ingatlanon belül több (legfeljebb négy) önálló lakás van, akkor a jegyzőhöz kell fordulni, hogy állítson ki igazolást a lakások számáról. A jegyző által kiadott hatósági bizonyítvány a ténylegesen kialakult állapotot igazolja. A lakás fogalmát az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet 105. §-a határozza meg. Az eljáró hatóság a hatósági bizonyítvány kiadása során az építmény jogszerű használatát vélelmezi.

Fontos, hogy a rendelet a gázfogyasztás kedvezményének megtöbbszörözését teszi lehetővé – a rendelet a villanyfogyasztást nem érinti.

Hova kell fordulni az igazolással?

Az igazolással a szolgáltatóhoz kell menni, hogy a következő hónaptól már lakásonként járjon a „rezsivédett” mennyiségű gáz. Az eseteleges visszaéléseket kivédendő, a szolgáltató az építési hatóságtól kérheti, hogy vizsgálja meg, valóban annyi lakás van-e az ingatlanban, mint amiről a kérvényt benyújtották. Rosszhiszeműség esetén büntetésként a piaci ár helyett annak másfélszeresét kell kifizetni a fogyasztott gázra.

CSOK-osnak még egyszerűbb 
Ha valaki tetőtér-beépítésre vett igénybe CSOK-ot, akkor az új lakáshoz kapott állami támogatásról szóló okiratot elegendő benyújtania a szolgáltatóhoz.

Támogatott a társasházzá alakulás is
Akik a társasházzá alakulás mellett döntenek, de az egyik tulajdonostárs hozzájárulásának hiánya ezt akadályozza, pert indíthatnak az átalakulásért. Ha ez a per elindul, akkor ezt az ingatlanügyi hatóság feljegyzi, és ezzel ugyancsak a szolgáltatóhoz lehet fordulni. A következő hónaptól ugyanis ilyen esetben is jár a többlet kedvezmény, azaz lakásonként jár a kedvezményes árú gázfogyasztás. Ha a per nem jár sikerrel, akkor is jár visszamenőlegesen a „rezsivédett” gázmennyiség.

Jogkövető szerkesztőség (2022-09-19)