A cégautók sem tankolhatnak hatósági áras üzemanyaggal

Jogkövető szerkesztőség Dátum Legutoljára frissítve: 2022.08.07

Olvasási idő: 8 perc


Ez a tartalom 654 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Augusztustól már a cégautókat sem lehet hatósági áras üzemanyaggal tölteni. A magángépkocsk mellett így lényegében már csak a taxisok tankolhatnak továbbra is „védett” üzemanyagáron.

A hatósági üzemanyagárral kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról szóló rendelet (278/2022. (VII. 30.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 129. szám) szerint a személytaxi-szolgáltatást nyújtó jármű kivételével a jármű forgalmi engedélye szerint nem természetes személy által üzemeltetett járművek (cégautók) 2022. július 30. napjától – a külföldi rendszámú gépjárművekhez hasonlóan – csak nem hatósági áras üzemanyagot vásárolhatnak. 

Hatósági áron való töltés esetén az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője jogosult a forgalmi engedélyen lévő vonalkód leolvasására vagy a gépjármű rendszámának feljegyzésére és számítógépes rendszerében a hozzá tartozó bizonylattal visszakereshető módon való tárolására az adóellenőrzés érdekében.