Bejelentkezés

Ez a tartalom 49 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

A cafetéria sem lehet diszkriminatív

A béren kívüli juttatások (SZÉP kártya) kapcsán merülhet fel a kérdés, hogy megállapítható-e juttatás a cégen belül kizárólag egy adott telephelyen belül dolgozók számára? Székhelyen dolgozók, illetve külföldi fióktelepen dolgozók állnak még munkaviszonyban. Megfelel-e az egyenlő bánásmód szabályainak, ha csak egy belföldi telephely munkavállalói kapnak juttatást (mindannyian)?

A 2012. évi I. törvény (Mt.) 12. § (1) A munkaviszonnyal, így különösen a munka díjazásával kapcsolatban az egyenlő bánásmód követelményét meg kell tartani. E követelmény megsértésének orvoslása nem járhat más munkavállaló jogának megsértésével vagy csorbításával.
Munkabérnek minősül a 12. § (1) bekezdés alkalmazásában minden, a munkaviszony alapján közvetlenül vagy közvetve nyújtott pénzbeli és természetbeni juttatás.

A jogszabályhely értelmezése szerint, minden tárgyidőszakban foglalkoztatott munkavállaló egyenlő feltételekkel választhat a juttatásokból, a jogszabályok által korlátozott módon és mértékben. 
A Cafeteria juttatás mértékét, feltételeit, ajánlott egy szabályzatban, vagy ügyvezetői utasításban szabályozni. 

Nem felel meg tehát az esélyegyenlőség feltételeinek, hogyha a munkavállalók egy csoportját kizárják a cafeteria jutatásból.

Vasas János (2022-10-12)