Főoldal Nyíl Videotár Nyíl Munkába járás költségtérítése 2024 - kérdések és válaszok

Munkába járás költségtérítése 2024 - kérdések és válaszok

Sándorné Új Éva Dátum Felvétel időpontja: 2024.03.27

Lejátszási idő: 00:45:54


A munkáltató hogyan járhat el a munkába járás költségtérítésének kifizetésekor, ha a lakcímkártya adatai nem valóságosak? Miként lehet igényelni a költségtérítést, milyen szabályok vonatkoznak a hétvégi hazautazás térítésére és az elektromos autóval történő munkába járás esetén? Sándorné Új Éva adószakértő a Menedzser Praxis szakmai napján adott részletes és közérthető válaszokat.

Annak ellenére, hogy a munkavállaló nem volt jogosult a költségtérítésre, mivel a lakcím változtatását elmulasztotta bejelenteni, a munkáltató kifizette azt a számára. Az adott munkáltató annak kapcsán érdeklődött Sándorné Új Éva okleveles adószakértő, pénzügyi revizortól a Menedzser Praxis Tudás- és Válaszközpont A munkába járás költségtérítésének 2024-es adóterhei című szakmai napján, hogy mit tehet ez esetben. A szakember válasza így hangzott:

a Polgári Törvénykönyv 2013 évi V. törvényének rendelkezései szerint mind a munkavállaló, mind pedig a munkáltató három évre visszamenőleg követelheti ezt az összeget.

A lakcímkártyán szereplő adatok megtévesztőek lehetnek, így nem ez a mérvadó, hanem az életvitelszerű tartózkodás ténye. Az életvitelszerű tartózkodás kezdőpontját pedig attól az időponttól számítjuk, amikor a dolgozó elköltözött az előző lakcíméről. Mi a teendő, ha a munkavállaló nem a lakcímkártyán szereplő címről jár be dolgozni? Sándorné Új Éva elmondása szerint célszerű igazolást kérni a szomszédoktól, a társasház képviselőjétől vagy a gondnoktól arról, hogy valóban az adott helyen tartózkodik-e az illető életvitelszerűen. Emellett érdemes a munkavállalótól egy nyilatkozatot kérni, amelyben tudomásul veszi a büntetőjogi és kártérítési felelősségét.

Ha egyértelműen megállapítható, hogy nem a lakcímkártyán szereplő címről jár be a munkavállaló, akkor jogos a költségtérítés megtagadása. Az eset tisztázása érdekében új nyilatkozatot és igazolást lehet kérni tőle.

Hétvégi hazautazás: hogy alakul a költségtérítés?

A szakmai nap során egy másik résztvevő a következő kérdést tette fel: "Hazautazás esetén neki mint munkáltatónak 56.240 forint maximumot kell-e térítenie a dolgozó részére?" Mint a szakértő válaszolt: nem, heti hazautazás esetén az összköltséget kell figyelni. A munkáltató köteles hetente téríteni egy utat, de lehetősége adódik akár kettőt is kifizetni. Kiemelte: nem szükséges, hogy az utazás péntekre vagy szombatra essen.

Ha a hazautazás költsége összesen 25 ezer forint, akkor ennyit térítünk. Amennyiben ez az összeg 75 ezer forint, akkor a dolgozónak 56.240 forintot kell kifizetni, azonban megtehetjük azt is, hogy teljes egészében térítjük a 75 ezres költséget.

Elektromos autóval munkába járni

Ha a munkavállaló elektromos autóval jár dolgozni, ugyanúgy jogosult a jogszabály által meghatározott költségtérítésre, legyen szó az 18 vagy a 30 forintos mértékről – hangzott el egy erre vonatkozó kérdésre adott válaszként a szakmai napon. Ezt  ugyanis nem befolyásolja az autó típusa, minden esetben érvényes a jogosultsága. Akár napelemes autóval is járhat, ha az elfogadható a számára - ennek az autónak a maximális sebessége ugyanis 40 kilométer órkánként. Sándorné Új Éva a következő példát említette: ha a munkavállaló Gödöllőről érkezik elektromos autóval, akkor 3 forintot számolhat a munkáltató kilométerenként. Amennyiben olyan helyről érkezik, ahol a tömegközlekedés nem megfelelő, például zsákfaluból, akkor minimum 18 forintos, legfeljebb 30 forintos költségtérítés jár. Tehát az autó típusától függetlenül az dönti el, hogy jogosultság áll fenn vagy sem, hogy milyen távolságról jár dolgozni.

További kérdések

A szakértő részletes és közérhető választ adott a következő kérdésekre is: A dolgozónak tömegközlekedéssel 2-3 óra lenne a bejutás, míg autóval 30-40 perc - juttatásként adható-e 30 forint kilométerenként, ha saját gépjárművel jár munkába? A magángépjárművel munkába járás és a magángépjármű hivatali használatával kapcsolatban ki a tulajdonos illetve a hozzátartozó, aki elszámolhatja a költségtérítést? A munkáltató dönthet-e úgy, hogy hétvégi hazautazásnál csak a jegyet támogatja?

Ezen kívül számos más, a témát érintő kérdés érkezett Sándorné Új Évához. Fedezze fel a további részleteket a Menedzser Praxis videójában! Kattintson a fenti videóra a megtekintéshez!