Főoldal Nyíl Videotár Nyíl Gépjárművek adóelszámolása. Kérdések és válaszok

Gépjárművek adóelszámolása. Kérdések és válaszok

Sándorné Új Éva Dátum Felvétel időpontja: 2023.09.05

Lejátszási idő: 00:32:23


A gépjárművekkel kapcsolatos adózási kérdések a vállalkozók számára első ránézésre egyszerűnek tűnnek, a gyakorlatban és az adózás tényleges kötelezettséggé válásával viszont számos kérdést és adatot körültekintően meg kell vizsgálni. Nem véletlen, hogy a gépjárművek összefüggő adózási kérdéseket tárgyaló szakmai napunkon is különösen sok kérdés érkezett előadónkhoz, Sándorné Új Éva okleveles adószakértőhöz.

Előadónk, Sándorné Új Éva okleveles adószakértő, okleveles pénzügyi revizor a Menedzser Praxis Tudásközpont számos kiadványában, online felületén és tematikus összeállításában publikál folyamatosan a gépjárművekkel összefüggő adózási kérdésekről, emellett tanácsadó szakértőként napi rendszerességgel válaszol meg a témába vágó kérdéseket.

Előadónk tapasztalatai szerint a gépjárműadó kérdéseiben az érintettek általában jól tájékozottak, a cégautóadó köre már bizonytalanabb (gondoljunk csak a kiküldetési rendelvény általi mentesítés kérdésére), az áfa, a regisztrációs adó, a szocho és biztosítás körében pedig még összetettebb kérdések merülnek fel.

Ugyancsak komoly odafigyelést igényel, hogy a gépjárművekkel összefüggő adók egyszerre érintik az egyéni vállalkozókat és a társas vállalkozásokat, így vannak olyan juttatások, amelyeket az egyéni vállalkozó „önmagától kaphat”, mint a munkavállaló, és vanna olyanok, amiket nem.

Ezúttal is nagyon sok kérdés érkezett az elektromos gépjárművel adózásának köréből például: Céges elektromos autó töltése saját otthonban és annak költségtérítése; Elektromos autók mentessége a cégautó adó alól; Elektromos személygépkocsi lízingelése.
Különösen szövevényes a vásárolt és az értékesített gépjárművek adóelszámolása, az ingyenes használatba kapott gépjárművek, a bérelt és a lízingelt gépjárművekhez kapcsolódó adóelszámolások kérdésköre.
Több kérdés merül fel a szervízköltségek elszámolásának adóvonzata, az üzemanyag elszámolás, az úthasználati és a parkolási díjak, a magáncélú használatba adott gépjárművekhez kapcsolódó adóelszámolás, valamint a bizonylatolás körében is.

A felmerülő kérdések köre szinte kimeríthetetlen, a Menedzser Praxis szakmai napjain, továbbá online felületein ugyanakkor továbbra is rendelkezésre állnak szakértőink, hogy előfizetőink számára megválaszolják a felmerülő kérdéseket és segítsenek megoldást találni a vállalkozás hétköznapjaiban előállt adózási helyzetekben.