Bejelentkezés

Ez a tartalom 279 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Veszélyhelyzet még három hónapig, korlátozások két hétig

A Kormány rendeletben már meghosszabbította a tavaly novemberben kihirdetett járványügyi veszélyhelyzetet 2021. május 22-ig. Külön jogszabályban március 16-áig lettek fenntartva a járványhelyzettel összefüggő, közérdeklődésre leginkább számot tartó olyan védelmi intézkedések, mint a maszkviselés vagy kijárási tilalom.

A koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény 2021. május 22-ig meghosszabbította a veszélyhelyzet hatályát. A törvénnyel az Országgyűlés felhatalmazta a Kormányt, hogy a veszélyhelyzet során eddig elfogadott kormányrendeletek hatályát a törvény hatályvesztéséig meghosszabbítsa azzal, hogy a felhatalmazás a fenti határidő lejártát megelőzően visszavonható. A törvény megerősítette a hatálybalépéséig megalkotott kormányrendeleteket, és jóváhagyta a veszélyhelyzet ideje alatt kiadott, ugyanakkor a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnésekor (2021. február 8-án) hatályukat vesztő rendeleteket újból hatályba léptető 27/2021. (I. 29.) Korm. rendeletet is.

A törvény felhatalmazása alapján a Kormány a 80/2021. (II. 22.) Korm. rendeletben rendelkezik a veszélyhelyzet során eddig kiadott ugyanakkor a veszélyhelyzet megszűnésével egyidejűleg hatályukat vesztő egyes kormányrendeletek hatályának a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig, azaz 2021. május 22-ig történő meghosszabbításáról. Az átmeneti szabályok így a veszélyhelyzet meghosszabbításával párhuzamosan újabb három hónapig alkalmazandók. A rendeletek tartalmát a kormányrendelet nem érinti.

Korlátozó intézkedések: külön jogszabályban

Végezetül kiemelendő, hogy a Kormány külön jogszabállyal a 85/2021. (II. 27.) Korm. rendelettel hosszabbította meg, 2021. március 16-ig a korlátozó intézkedéseket. Mindez pontosan azt jelenti, hogy a jelölt időpontig lett meghosszabbítva a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletben foglalt védelmi intézkedések alkalmazás: Ez a rendelet írja elő a kötelező maszkviselést, az este 8 óra és reggel 5 óra közötti kijárási tilalmat, a rendezvényekre, vendéglátó üzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre, üzletekre, nevelési, oktatási intézményekre vonatkozó védelmi intézkedéseket és a védelmi intézkedések megszegőivel szemben alkalmazható jogkövetkezményeket.

Dr. Balás Endre (2021-03-03)