Rezsicsökkentés igénylése vállalkozás által

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.10.04

Olvasási idő: 5 perc


Ez a tartalom 432 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

A közelmúlt, részleges rezsicsökkentésre vonatkozó szabályai nyomán értelemszerűen vetődött fel a kérdés számos vállalkozás esetében, hogy a lakóhelyen végzett vállalkozási tevékenység esetén igénybe veheti-e a rezsivédelem lehetőségeit?

Az említett kérdés számos esetben felmerülhet. A teljesség igénye nélkül:

  • Ha egyéni vállalkozó a lakhelyén végez kozmetikai tevékenységet, (ez van székhelyként bejelentve) eddig is Kata szerint adózott, ezután is így fog, a közüzemi számlák magánszemély nevére szólnak, költségként nem számolja el;
  • Könyvelő egyéni vállalkozó másodállásban, székhelyén végzi a tevékenységet, közvetítői ügynöki tevékenységet végző egyéni vállalkozó, aki lényegében internetet használva értékesít;
  • Takarító egyéni vállalkozó, aki különböző helyszíneken végzi a tevékenységét, székhelye szintén a lakás, átalányadózó, költséget nem számol el; 
  • Hogyan alakul ez a cégeknél, ahol a székhely általában a tulajdonosok lakhelye? 
  • Abban az esetben, ha van telephely vagy üzlet ahol a tevékenységet végzi és nem haladja meg a fogyasztása a kedvezményes korlátot, de nem nyilatkozott a szolgáltatónak? Ezt pótlólag megteheti-e? 
  • Ha a cégek székhelyszolgáltatást vesznek igénybe elkerülhető-e a magasabb energia ár megfizetése a székhelyen, vagy ez szükségtelen?

A jelenlegi helyzetre vonatkozóan az az irányadó, hogy amikor az egyéni vállalkozó lakhelye és a székhelye megegyezik, akkor a költségelszámolás a következő lehet.

Üzlet, műhely, gazdasági épület bérleti díja elszámolható. Fűtés, világítás ha a lakástól nem különíthető el, akkor a tevékenységre vonatkoztatva az arányos rész.
Vezetékes telefon, internet valamint a beszerelés dija is 50%-ban számolható el még abban az esetben is, ha a számla a házastárs nevére szól.
Ha a telephely elkülönül, akkor az azt jelenti, hogy a vállalkozó nevére jön a számla, (a közművek átírásra kerültek) a fogyasztás (vagy mögöttes megállapodás) alapján. A jelenlegi helyzetben mindenképpen egyeztetni kell a szolgáltatókkal.