Munkaerőpiacra lépő munkavállaló

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.05.04

Olvasási idő: 5 perc


Ez a tartalom 512 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Egy cég a tavalyi évben munkaerőpiacra lépő munkavállalót foglalkoztatott, de a nevezett munkavállalónak a tavalyi év folyamán megszűnt a munkaviszonya, ezután más foglalkoztató foglalkoztatta, majd ismét az első cégéhez került munkaviszonyba. A kérdés, hogy az említett cég a szociális hozzájárulási adó kedvezményt igénybe veheti-e utána?

A munkavállalót foglalkoztató cég érvelése szerint a 2018. évi LII. tv. 11. § (4) bekezdés értelmében, ha a természetes személyt foglalkoztató kifizető a kedvezmény érvényesítési időszaka alatt megváltozik, az új kifizető a természetes személy után az érvényesítési időszak végéig igénybe veheti az adókedvezményt. A kedvezmény érvényesítési időszaka 2023-ban jár le, így a cég jogosult igénybe venni a kedvezményt.
A szabályok értelmében a munkaerőpiacra lépő az a munkavállaló, aki a kedvezményezett foglalkoztatás kezdő hónapját megelőző 275 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkezett a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) szerint biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal, egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonnyal.
Irányadó a 318/2021. (VI. 9.) Kormányrendelet 5. § (3) bekezdése, melynek értelmében  2021. június 10. óta létrejött munkaviszonyok esetében ez a kör bővül azokkal, akiknek a foglalkoztatás kezdő hónapja előtti fél évben (183 nap) volt legfeljebb három hónap (92 nap) munkaviszonya, illetve egyéni, társas vállalkozói jogviszonya. 

A biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonyba, egyéni, társas vállalkozói jogviszonyba

  • a csecsemőgondozási díj,
  • örökbefogadói díj,
  • a gyermekgondozási díj (gyed),
  • a gyermekgondozást segítő ellátás vagy a gyermeknevelési támogatás (a továbbiakban együtt: anyasági ellátás) folyósításának időszakát, továbbá
  • a közfoglalkoztatási részvétel időtartamát nem kell beszámítani.

A kedvezményezett foglalkoztatás kezdetének számít, ha az anyasági ellátásban részesült vagy részesülő természetes személy korábbi kifizetőjénél ismételten munkába áll.

A kedvezmények érvényesítésének ideje az érvényesítési időszak. Ha a természetes személyt foglalkoztató kifizető a kedvezmény érvényesítési időszaka alatt megváltozik, az új kifizető a természetes személy után az érvényesítési időszak végéig igénybe veheti az adókedvezményt, akkor is, ha a természetes személy foglalkoztatása nem folyamatos.