Bejelentkezés

Ez a tartalom 282 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

A veszélyhelyzet megszűnéséig még él a kivételes közhasznúság

A veszélyhelyzet alatti jogszabályok lehetővé tették, hogy kivételes esetben közhasznú jogállást kapjanak olyan alapítványok, amelyek a Covid világjárvánnyal összefüggésben elhunyt személyek hozzátartozóinak nyújtanak segítséget. A kivételes közhasznúság feltétele, hogy a nyilvántartásba vétel iránti kérelmet a hamarosan lejáró veszélyhelyzet alatt kell benyújtani.

A civil szervezeteket érintő, veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő több, október 15-én lejáró határidő mellett lényeges változás lesz a kivételes közhasznúság lehetőségének várható megszűnése is.

A veszélyhelyzet idején keletkezett 484/2020. (XI.10.) Kormányrendelet értelmében az újonnan alapított alapítványok - ha a nyilvántartásba vétel iránti kérelmet a veszélyhelyzet ideje alatt nyújtják be a bírósághoz - kivételesen közhasznú jogállást szerezhetnek.

A kormányrendelet előírja, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt létrehozott alapítvány amelynek kizárólagos alapcél szerinti tevékenysége olyan természetes személyek segítése, számukra elsődlegesen anyagi, mentális, illetve szociális támogató szolgáltatások biztosítása, akiknek hozzátartozója a COVID-19 világjárvány okozta megbetegedés miatt hunyt el, a Civil törvény (2011. évi CLXXV. törvény Ectv) meghatározott, a közhasznú szervezetté minősítéshez szükséges feltételek nem alkalmazandók, a közhasznú jogállás az alapítványt megilleti. 

A nyilvántartó bíróság a közhasznú minőséget az alapítvány nyilvántartásba vételekor hivatalból jegyzi be a nyilvántartásba.
 

Dr. Gaál Nóra (2021-09-22)