Bejelentkezés

Ez a tartalom 292 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Enyhülnek a munkavégzés feltételei a kereskedelemben

2021. szeptember 1-jől hatályos a kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítéseket újra rendező jogszabály. A módosítás nyomán több tevékenységnek is megszűnt a képesítési követelménye. A jövőben az ún. szabályozott szakmák végzése lesz képesítéshez kötve, ezen belül is elkülönül az önállóan végezhető tevékenységek és a nem önállóan végezhető tevékenységek köre.

A kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítéseket újraszabályozó jogszabály [34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet] átírta, hogy mely munkakörök betöltése / tevékenységek végzése van képesítéshez kötve, és maga után vonja azt is, hogy mely munkakörök/tevékenységek esetén lesz a jövőben garantáltbérminimum-fizetési kötelezettsége a munkáltatóknak, hiszen az a legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörök esetére van megállapítva.

A módosítás nyomán több tevékenységnek is megszűnt a képesítési követelménye. 

Ebbe a körbe tartoznak az élelmiszerértékesítés, hús-, hentesáru- és halértékesítés, étrendkiegészítők és gyógynövények értékesítése, kozmetikai termék és háztartási-vegyi cikk értékesítése, jármű és járműalkatrész értékesítése, kertészeti cikk értékesítése, gépek, gépi berendezések, épületgépészeti berendezések és villamossági cikkek értékesítése, építőanyagok értékesítése, gázpalack-értékesítése, sportszer és játék értékesítése, óra és ékszer értékesítése, fotócikk-értékesítée, optikai cikkek értékesítése, kedvtelésből tartott állatok és állateledel értékesítése, zálogházi és aukciós tevékenység, régiségek és műtárgyak értékesítése, hulladékkereskedelem.

A szerzett jogok védelme érdekében a munkavállaló továbbra is jogosult marad a garantált bérminimumra, ha 2021. szeptember 1-jét megelőzően a munkakörére vonatkozóan vagy annak részeként valamely tevékenység gyakorlásához 
a) jogszabály legalább középfokú iskolai végzettség vagy középfokú szakképzettség meglétét írta elő, és a munkavállaló az ennek megfelelő végzettséggel vagy szakképzettséggel rendelkezik, és jogszabály legalább középfokú iskolai végzettség vagy középfokú szakképzettség meglétét már nem írja elő; vagy
b) szabályozott szakma gyakorlására való jogosultságát a korábban hatályban lévő jogszabályok alapján megszerzett, legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget tanúsító bizonyítvány alapozza meg.

A rendeletben meghatározott, úgynevezett szabályozott szakmák azok, amelyek végzése képesítéshez van kötve. Ezen belül vannak olyan tevékenységek, amelyek csak a meghatározott képesítéssel rendelkező személyek által végezhetők (önállóan végezhető tevékenységek), és vannak olyanok, amelyek képesítés nélkül is, a megfelelő képesítéssel rendelkező személyek szakmai felügyelete mellett is végezhetők (nem önállóan végezhető tevékenységek).

Önálló tevékenység végzésére jogosító szakmák, képesítések vagy végzettségek a kereskedelem és vendéglátóipar területén

  • Édességkészítő (csokoládétermék-gyártó, keksz- és ostyagyártó), pék-cukrász (süteménykészítő), sütő- és cukrászipari technikus, cukrász (cukrászsegéd), cukrász szaktechnikus, diétás cukrász (korábban édesiparitermék-gyártó, mézeskalács-készítő, pék, cukrász). 

A cukrászati készítmények, sütemények és a fagylalt készítése csak ezen képesítések birtokában végezhető.

  • Szakács (szakácssegéd), szakács szaktechnikus, diétás szakács, vendégtéri szaktechnikus (korábban szakács, vendéglátás-szervező, vendéglős).

A meleg és hideg ételek és italok készítése csak ezen képesítések birtokában végezhető.

Képesítéshez kötött kereskedelmi és vendéglátóipari tevékenységek, amelyek az önálló tevékenység végzésére jogosító szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel rendelkező személy szakmai felügyelete mellett nem önállóan, képesítés nélkül is végezhetők

  • Meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt és italok kiszolgálása önállóan pincér, vendégtéri szakember (pincérsegéd) és vendégtéri szaktechnikus (korábban pincér, vendéglátó eladó, vendéglátás-szervező, vendéglős) képesítéssel végezhető, továbbá nem önállóan az ezekkel a képesítésekkel rendelkező személy szakmai felügyelete mellett is.
  • Szénsavtermelés és -feldolgozás, erjedés- és üdítőital-ipari technikus vagy -termékkészítő (üdítőital-ipari termékkészítő, sörgyártó) (korábban üdítőital-ipari termékgyártó) képesítéssel végezhető, továbbá nem önállóan az ezekkel a képesítésekkel rendelkező személy szakmai felügyelete mellett is.
  • Tankállomás kezelése töltőállomás-kezelő (korábban tankállomás- és kútkezelő szaktanfolyami képzettség) képesítéssel végezhető, továbbá nem önállóan az ezzel a képesítésekkel rendelkező személy szakmai felügyelete mellett is.

Mindkét fenti tevékenységi csoportra igaz, hogy a megnevezett képesítés helyett a szakiránynak megfelelő más szakma, szakképesítés vagy magasabb szintű szakirányú végzettség, képesítés is elfogadható.


A rendelet hatálybalépését megelőzően hatályban lévő jogszabályok alapján elismert képesítések, mentesítések, valamint a rendelet hatálybalépését megelőzően megszerzett képesítést, végzettséget tanúsító bizonyítványok hatályát, illetve további alkalmazhatóságát az új rendelet nem érinti.

Dr. Torgyik Edina (2021-09-12)