Megteheti a munkáltató, hogy nem mindenkinek ad cafeteriát?

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.04.05

Olvasási idő: 5 perc


Ez a tartalom 541 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Adott egy cég, amely SZÉP-kártyát kíván biztosítani a munkavállalóinak. A cafeteria kedvezményes adózása körül azonban több kérdés is felmerülhet.

A felmerülő kérdések egészen pontosan így szólnak:

1. Megteheti a munkáltató, hogy nem minden munkavállalónak ad cafeteria juttatást?

2. Ha megteheti, akkor is kedvezményesen (szja, szocho) adózik a cafeteria a többi munkavállalónak?

3. Vannak olyan munkavállalók, akiknek van teljesítményhez köthető bérük (mozgóbér). Az ő esetükben is kedvezményesen adózik a cafeteria vagy jövedelemként?

Egy gazdasági szervezet cafeteria elemeinek megállapítása során, a munkáltató egy keretösszeget határoz meg és rögzíti, hogy mely juttatások közül választhat a munkavállaló; a munkavállalók pedig kiválaszthatják a saját igényüknek legmegfelelőbb cafeteria-elemeket. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy nem lehet kihagyni valamelyik munkavállalót a rendszerből. A teljesítménybér, illetve mozgóbér alkalmazása feltételezi, hogy létezik alapbér is, de ezen felül a teljesítménybéres munkavállaló is munkaviszonyban levő munkavállaló, tehát neki is jár a cafeteria a teljesítményétől függetlenül.

Amennyiben a munkáltató által juttatott SZÉP-kártya összege meghaladja az alszámlákra utalható összeghatárt, akkor a juttatás értékhatárt meghaladó része egyes meghatározott juttatásként válik adókötelessé. Amennyiben SZÉP-kártya juttatás az egyes alszámlákra vonatkozóan meghatározott értékhatárt nem haladja meg, de a teljes juttatás összege a rekreációs keretösszeget már meghaladja, akkor a meghaladó rész is egyes meghatározott juttatásként válik adókötelessé. Az egyes meghatározott juttatás esetén, de csak az értékhatárt meghaladó részre vonatkoztatva az adóalap a juttatás 1,18-szorosa, amely után 15 százalékos mértékű személyi jövedelemadót és 15,5 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adót kell megfizetni.