Július 17-ig nyújthatóak be a koronavírus miatti méltányossági kérelmek a NAV-hoz

Adópraxis Dátum Legutoljára frissítve: 2020.07.15

Olvasási idő:


Ez a tartalom 1434 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

A koronavírus-járvány miatt akár 5 millió forinttal is csökkenhet a fizetendő adó, ám ezt legkésőbb július 17-én lehet kérni az adóhivataltól – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

A járvány alatt a fizetési kedvezmények közel 80 milliárd forintnyi adót hagytak a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál – emelte ki az államtitkár. Március 11-e óta négyből három méltányossági kérelmet helyben hagyott az adóhivatal – szögezte le Izer Norbert, megjegyezve, hogy ebben a statisztikában az összes fizetési könnyítési kérelem szerepel, még azok is, amelyekben egyáltalán nem hivatkoznak az adózók a koronavírus nehézségeire. A július 17-ig benyújtható, koronavírusra specializált kérelemnél az elbírálási arány még ennél is kedvezőbb. Az eddig elbírált ilyen típusú kérelmek 82 százalékában született pozitív, az adózó kérését helybenhagyó döntés.

A rendkívül kedvező, az Európai Unióban is egyedülálló fizetési könnyítési lehetőséget érdemes kihasználnia minden koronavírus-járvány miatt bajba jutottnak, aki adófizetési nehézséggel küzd. A július 17-ig benyújtható, koronavírusra specializált méltányosság szabályai egyszerűek, ráadásul ingyenes minden adózónak, így például még a cégeknek is illetékmentes a kérelem – magyarázta az államtitkár. A 12 havi részletfizetés vagy a 6 havi fizetési halasztás mindegyik adófajtára kérhető, pótlékmentes és 5 millió forintos tartozásig vehető igénybe. Csak azt kell eldönteni, hogy a két kedvezményfajta közül melyiket szeretné igénybe venni az adózó.

Nemcsak abban rendkívüli a július 17-ig benyújtható, koronavírusra specializált kérelem, hogy a munkavállalótól levont járulékra és szja-ra is járhat a kedvezmény, hanem abban is, hogy a vállalkozásoknak lehetővé teszi az akár 5 millió forintos összegű adócsökkentést is. A cég által választott adónemben, az adótartozása 20 százalékáig, de maximum 5 millió forinttal mérsékelheti az adóhivatal az egyébként fizetendő adót – részletezte az államtitkár.

A koronavírusra specializált méltányossági kérelmek az ingyenesség és az egyszerűség mellett azért is válhattak rövid idő alatt rendkívül népszerűvé, mert egyre erősebb a magyar lakosság adótudatossága – jelentette ki Izer Norbert. A gyors elterjedéshez kellett az, hogy az adózók felismerjék a kedvező lehetőség kínálta előnyöket. Így többek között azt, hogy a fizetési kedvezmény igénybevételéhez elegendő az, hogy a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza, illetve azt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal partnerként kezeli, és segíti a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került adózókat - összegezte az államtitkár.

(MTI)

Lezárva: 2020. július 13.