Bejelentkezés

Ez a tartalom 361 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Hatályukat vesztik a legfontosabb járványügyi korlátozások

Az öt és fél millió vakcina beadását követően a legfontosabban tűnő korlátozások is feloldásra kerülnek. Megszűnik az általános maszkviselési kötelezettség a zárt terekben és a tömegközlekedési eszközökön. Vendéglátóhelyen, szálláshelyen, szabadidős létesítményekben védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személyek is tartózkodhatnak. Megszűnik az üzletek látogatására vonatkozó létszámkorlátozás és 1,5 méteres távolságtartási előírás is.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozata

A jelentős könnyítéseke jelentő ötödik fokozatot követően a 365/2021. (VI. 30.) Korm. rendelet állapítja meg a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatára irányadó szabályokat, amelyek az ötmillió-ötszázezredik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követő napon lépnek hatályba.
https://jogkoveto.hu/tudastar/enyhultek-a-rendezvenyek-megtartasanak-feltetelei

A rendelet alapján megszűnik az általános maszkviselési kötelezettség a zárt terekben és a tömegközlekedési eszközökön is. Maszkot csupán az egészségügyi- és a szociális intézmények területén kell viselni, ezekben az intézményekben a kötelező maszkviselés szabályait az emberi erőforrások minisztere általa kiadott rendelet fogja megállapítani. A rendelet rögzíti, hogy maszkot továbbra is bárki jogosult használni, a maszkviselés nem tiltható meg.
A rendelet hatálybalépését követően a lakodalomban – a korábbi 200 fő helyett – legfeljebb 400 fő, egyéb családi eseményen vagy magánrendezvényen – a korábbi 50 fő helyett – legfeljebb 100 fő lehet jelen egyidejűleg. Ebbe a létszámba továbbra sem kell beszámítani a rendezvény helyszínén foglalkoztatottak. A házasságkötésre a jövőben nem alkalmazandóak a fenti létszámkorlátozások abban az estben sem, ha arra nem házasságkötő teremben, hivatali helyiségében vagy templomban kerül sor.

Megszűnik az üzletek látogatására vonatkozó létszámkorlátozás – amely alapján az üzletek vásárlóterében (az ott foglalkoztatottakon kívül) egy időben legfeljebb átlagosan 10 m2-enként egy vásárló tartózkodhatott – továbbá a 1,5 méteres távolságtartási előírás, és a digitális oktatás a felsőoktatási intézményekben is. 

Jelentősen bővülnek az igazolvánnyal nem rendelkezők lehetőségei 

Vendéglátóhelyen, szálláshelyen, szabadidős létesítményekben (pl. moziban, állatkertben, vidámparkban, múzeumban, könyvtárban, közösségi színtérben, jégpályákon, uszodákban, az edző- és fitnesztermekben, sportlétesítményekben) játékkaszinóban illetve kártyateremben a koronavírus ellen nem védett, vagyis védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személyek is tartózkodhatnak. 

Továbbra is érvényben maradó korlátozó intézkedések

A 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletnek a rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedései azonban továbbra is hatályban maradnak, így sportrendezvényen, jegy megváltásával látogatható kulturális eseményen és zenés, táncos rendezvényen továbbra is csak a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt. Szintén hatályban marad az az előírás is, amely szerint, ha az egyéb rendezvényt szabadtéren tartják, és azon 500 fő vagy ennél több személy van jelen, azon kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt. Ha az egyéb rendezvényt zárt térben tartják, azon is kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt. Hatályban maradnak a falunapokra vonatkozó szabályok is: a falunapon a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet, a válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatás megengedett, de a falunapon – életkorra való tekintet nélkül – egy időben legfeljebb 1 500 fő lehet jelen.

Hatályát veszti viszont az 556/2020. (XII. 4.) Korm. rendelet azon előírása, amely alapján a veszélyhelyzet ideje alatt a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatóknál, intézményeknél és hálózatoknál a működést engedélyező szerv helyszíni ellenőrzést csak különösen indokolt esetben, ellátotti érdekből, valamint járványügyi vagy azzal összefüggő okból tarthat, a Magyar Államkincstár pedig helyszíni ellenőrzést nem végezhet. Továbbá hatályát veszti a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó horgászatra vonatkozó speciális szabályokról szóló 214/2021. (IV. 30.) Korm. rendelet is.
 

 

Dr. Balás Endre (2021-07-05)