Bejelentkezés

Ez a tartalom 217 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Május végétől ismét tartható jelenléti közgyűlés és taggyűlés

2021. május 22-én jár le annak a veszélyhelyzeti kormányrendeletnek a hatálya, amely a járványhelyzetnek megfelelően módosította a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó szabályokat. Ennek megfelelően 2021. május 23. napjától ismét lehet személyes részvétellel közgyűlést, taggyűlést tartani.

"Korlátolt felelősségű társaság taggyűlési jegyzőkönyv (beszámoló elfogadásáról)" - DOKUMENTUM LETÖLTÉSE

Az 502/2020. (XI. 16.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezések újbóli bevezetéséről rendelkezett.
A 2021. február 8. napjával kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbításáról szóló 80/2021.(II.22.) Korm. rendelet 1. § 12. pontja és a 2. § (2) bekezdése rendelkezik a Rendelet hatályának 2021. május 22. -ig történő meghosszabbításáról. 

Ennek értelmében személyes részvétellel közgyűlést, taggyűlést tartani 2021. május 23. napjától lehet. Természetesen annak nincs akadálya, hogy a szervezetek vezetői (elnökség, ügyvezető) addig is előkészítsék a közgyűléseket, a napirendet, az előterjesztendő napirendre vonatkozó írásos előterjesztéseket, árajánlatokat, ezzel is gyorsítva a veszélyhelyzet megszűnését követő legfőbb szervi ülések megtartását.

Az említett időpontig a szervezeteknek három lehetősége van testületi döntéseinek meghozatalára:
1.    A tagok elektronikus hírközlő eszköz igénybevételével vehetnek részt az ülésen (elektronikus személyes jelenlét). Ebben az esetben az adott döntéshozó, ügyvezető szerv tagjai valamilyen elektronikus hírközlő eszközt/csatornát használva azonos időben, egymással kommunikálva vesznek részt az adott szerv ülésén. (skype, messenger, BlueJeans rendszer, Google Meet, Zoom stb).

2.    Az ügyvezetés kezdeményezésére ülés tartása nélküli határozathozatal alkalmazása. Ez ismertebb nevén ún. távszavazás. A tagok e-mail, postai levelezés, fax stb. útján írásban adják le a szavazataikat.  

3.    Testületi döntés kiváltása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bizonyos feltételek mellett lehetőség van arra is, hogy a döntéshozó szerv helyett a szervezet önálló képviseleti joggal rendelkező vezető tisztségviselője hozzon határozatot. Erre akkor kerülhet sor, ha nincs mód sem az elektronikus személyes jelenléttel megtartott ülésre, sem az írásos szavazásra.

Kapcsolódó
birosagi-fizetesi-portal

Civil szervezetek számára is elérhető a Fizetési Portál

Az elektronikus kapcsolattartásra kötelezettek a Bírósági Fizetési Portálon keresztül tudnak a bírósági eljárások során keletkezett fizetési kötelezettségüknek eleget tenni. 2021. június óta a civil szervezetek számára is elérhető az elektronikus fizetési és elszámolási rendszer (EFER).

Dr. Gaál Nóra (2021-05-04)

A dokumentum ingyenes letöltéséhez kérjük, adja meg alábbi adatait!

A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.