Igazolás adományokról: határidő január 31!

dr. Gaál Nóra Dátum Legutoljára frissítve: 2022.01.26

Olvasási idő: 3 perc


Ez a tartalom 684 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Legkésőbb január végéig kell a közhasznú civil szervezeteknek a 2021. évben kapott adományokról igazolást kiállítani és megküldeni az adományozó cégeknek.

Korábbi cikkünkben már utaltunk arra, hogy a társasági adó alanyai a közhasznú jogállású szervezetek számára juttatott adományaik (pénzbeli, tárgyi vagy szolgáltatás adomány) után érvényesíthetnek adókedvezményt, ennek igénybevételéhez szükséges az igazolás.

Minden, társasági adó alanya adományozó számára kötelező kiállítani az igazolást, akkor is, ha esetleg nem kéri, vagy nem tudja érvényesíteni az adókedvezményt. Abban az esetben, ha már évközben, az adomány juttatásakor kiállításra került az igazolás, akkor természetesen nem kell újra kiállítani.

A nem közhasznú jogállású szervezetek is állíthatnak ki ilyen igazolást, de ez csupán az adomány befizetését, juttatását igazolja, adókedvezmény igénybevételére nem jogosít. Ezt a kitételt javasolt feltüntetni az igazoláson.

Az igazolás tartalmazza a kiállító (adományozott) és az adózó (adományozó) megnevezését, székhelyét, adószámát, a támogatás, juttatás összegét, célját, és az igazolás kiállításának célját, valamint a jogszabályi hivatkozást. 

Az igazolást két példányban kell kiállítani: az eredeti példány az adományozóé, a másodpéldány pedig a civil szervezeté marad.