Építőipari munkák bejelentése

Rácz Krisztián Dátum Legutoljára frissítve: 2023.03.26

Olvasási idő: 8 perc


Ez a tartalom 471 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Az építőipari munkákkal összefüggésben leggyakrabban általában a következő kérdések merülnek fel: Kinek kell megtennie az építőipari kivitelezési munkák bejelentését: az építtetőnek vagy a kivitelezőnek? Mi a helyzet akkor, ha az építtető maga végzi a kivitelezést is? Ha eléri a meghatározott volument, akkor ebben az esetben is be kell jelenteni?

A 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet (az építési munkahelyeken és az építési folyamatok során megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről) 5. § (1) bek. meghatározza, hogy  a kivitelező az építési munkahely kialakításának megkezdése előtt a 3. számú melléklet szerinti előzetes bejelentést köteles megküldeni az építési munkahely szerint illetékes fővárosi és vármegyei kormányhivatalnak mint munkavédelmi hatóságnak.

A hivatkozott jogszabálynak megfelelően a kivitelezőnek kell bejelentenie az építőipari kivitelezési munkákat, természetesen akkor is, ha „mi magunk” vagyunk a kivitelezők.

Az 1993. évi XCIII. törvény 63/D. §  (1) meghatározza, hogy az építési munkahelyen végzett tevékenységet annak veszélyessége miatt az időben történő hatósági ellenőrzés biztosítása érdekében az építési munkahely szerint illetékes munkavédelmi hatóság részére be kell jelenteni, ha
a) az építőipari kivitelezési tevékenység időtartama előreláthatóan meghaladja a harminc munkanapot és egyidejűleg ott több mint húsz fő munkavállaló végez munkát, vagy
b) a tervezett munka mennyisége meghaladja az ötszáz embernapot.

Mi tartozik az építőipari kivitelezési munkákba? 

Az 1. számú melléklet a 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelethez meghatározza az építés-kivitelezési és tereprendezési munkák nem teljes körét. A melléklet az építési tevékenységet építőipari kivitelezési tevékenységként határozza meg. A vágányfektetés, illetve a váltócsere is építési tevékenység, ezért építőipari kivitelezési tevékenységnek számít.