Borászati termékek krízislepárlási támogatása – határidő szeptember 19.
Olvasási idő:
2019. szeptember 5-étől hatályos a borászati termékek krízislepárlási támogatásáról szóló agrárminiszteri rendelet, mely szerint a borászati termék lepárlását végző lepárlóüzem vissza nem térítendő támogatás igénybevételére jogosult. Ennek feltétele, hogy a lepárlóüzem bortermelőtől, krízislepárlási intézkedés keretében borászati terméket adásvétel útján vesz át abból a célból, hogy abból ipari célú nyers alkoholt készítsen és a Kincstárnál a bejelentési kötelezettségnek eleget tett.
A nyilvántartásba vételre az a lepárlóüzem jogosult, amely
a) szerepel a Támogatási törvény alapján működtetett Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben, vagy a bejelentés benyújtásával egyidejűleg kérelmezi nyilvántartásba vételét, valamint
b) rendelkezik a borászati termékek tárolásának, valamint a mennyiség és az alkoholtartalom-mérés eszközeivel,
c) borászati termékekből kizárólag ipari célú nyers alkoholt kíván előállítani,
d) a krízislepárlás céljából átvenni kívánt borászati termékmennyiségre vonatkozó vállalást tesz,
e) rendelkezik a lepárlóüzem adóraktári engedéllyel.
A 2019. évben rendelkezésre álló forrás legfeljebb 600 000 000 Ft, amelyből a Kincstár a támogatást 2019. december 31-ig fizeti ki.
A támogatási kérelmeket 2019. december 15-éig a Kincstár által rendszeresített és a honlapján közleményben közzétett nyomtatványon kell benyújtani a Kincstár részére.
- a borászati terméket krízislepárlás céljából beszállítani kívánó bortermelővel írásban adásvételi szerződést köt, amelyben az átvett borászati terméktételre vonatkozó hegybírói igazolás számát feltünteti és az adásvételi szerződést a borászati termék átvétele előtt a Kincstár részére bemutatja, amely ellenőrzi, hogy a bortermelő kötött-e adásvételi szerződést krízislepárlási célból más lepárlóval, és az adásvételi szerződés mekkora bormennyiségre vonatkozik,
- az átvett borászati termékért legalább nettó 60 Ft/liter átvételi árat fizet,
- az átvételi árat az átvétel napját követő 70 napon belül megfizeti,
- az átvett borászati termékeket 2019. december 15-ig lepárolja,
- a krízislepárlással előállított nyersalkoholt kizárólag ipari felhasználásra értékesíti vagy hasznosítja,
- biztosítja a krízislepárlás során a borászati termékből származó ipari célú nyers alkoholnak az üzemben keletkezett többi alkoholfajtától történő elkülönített tárolását.
a) amelynek beszállítását vagy beszállíttatását az a bortermelő végzi vagy végezteti, aki a borászati termék tételhez tartozó borászati termék származási bizonyítványán szerepel, és
b) amelynek első borászati termék származási bizonyítványát kizárólag a 2015-2018-as szüreti évekből származó szőlőre vonatkozó szőlő származási bizonyítvány alapján állították ki.
Egy bortermelő 2019. augusztus 1-jétől 2019. december 31-ig legfeljebb 8000 hektoliter borászati terméket szállíthat be a lepárlóüzembe krízislepárlás céljából. A lepárlóüzem az átvétel napján sorszámozott átvételi elismervényt állít ki (tartalma a jogszabály alapján szintén meghatározott), amelyből egy példányt a lepárlóüzem az öt évig megőriz, valamint az átvételi elismervényekben szereplő adatokról bortermelőnként tételes nyilvántartást vezet.