Bérmunka végzése EU-s adóalanynak

Bonácz Zsolt Dátum Legutoljára frissítve: 2022.05.31

Olvasási idő: 6 perc


Ez a tartalom 774 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Erről a témáról 2021-09-02 írtunk FRISS INFORMÁCIÓKAT: Minek minősül a bérmunka áfa szempontjából?

Katás egyéni vállalkozó külföldi – EU-s, szlovák – adóalanynak bérmunkát végez: terményszárító, berendezés szerelés, javítás. Tekintsük át az ilyenkor felmerülő kérdéseket!

További felmerülő kérdések: EU-s adószám szükséges-e? Számlakibocsátás mentes lesz? A60 nyilatkozat benyújtása kötelező? Ha építőipari szolgáltatást nyújt ingatlanon, akkor a számlázás fordított adózás szabályai szerint lesz-e?

Ebben az esetben több verzió vázolható fel (a megadott információk alapján csupán a lehetséges esetek vázolhatóak). A bérmunka kifejezést általában akkor használjuk, ha a vállalkozás a megrendelő által átadott anyagból bizonyos termékeket állít elő a megrendelő által meghatározott munkafolyamatok elvégzésének eredményeképpen. Egy gép, berendezés javítása, szerelése esetén bérmunkáról nem beszélhetünk.

 
 

A közösségi adószám kérdésköre

Az ingatlanba tartósan beépített gép, berendezés a közösségi áfa szabályozás szerint ingatlannak minősül. Az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás (ennek minősül az ingatlan „szerelése” is) esetén a teljesítés helyét az Áfa tv. 39. §-a alapján kell a teljesítés helyét meghatározni, amely szerint a leírt a teljesítés helye az ingatlan fekvése. Tehát nem belföldön teljesített, ezáltal Magyarországon nem adóztatható szolgáltatásról van szó. Az Áfa tv. 257/B. § (1) bekezdés c) pontja alapján közösségi adószámot nem kell kérni (az Áfa tv. hivatkozott rendelkezése kizárólag az Áfa tv. 37. §-ára hivatkozik). Az Áfa tv. 4/A. sz. melléklet I/1/e) pontja szerint a szolgáltatást nem kell az összesítő nyilatkozatban lejelenteni (az Áfa tv. hivatkozott rendelkezése kizárólag az Áfa tv. 37. §-ára hivatkozik). A szolgáltatás ellenértékét az áfa bevallás 91. sorában kell feltüntetni.

A teljesítés helye

Amennyiben a szerelési, javítási tevékenység nem ingatlanhoz kapcsolódik, akkor a teljesítés helyét az Áfa tv. 37. § (1) bekezdése alapján kell meghatározni, amely szerint a teljesítés helye a megrendelő gazdasági letelepedésének helye (székhelye, illetve a szolgáltatás igénybevételével legközvetlenebbül érintett telephelye).
Az 1. pontban hivatkozott rendelkezések alapján közösségi adószámot kell kérni, a szolgáltatást az összesítő nyilatkozatban le kell jelenteni.
A szolgáltatás ellenértékét az áfa bevallás 91. és 92. sorában kell feltüntetni.

Kapcsolódó
munkavegzes-szabadsaga-eu

Munkavégzés szabadsága az Európai Unióban

A munkavállalók szabad mozgása az Európai Unió egyik alapelve. Az egyenlő bánásmód elve alapján az uniós tagállamokban történő munkavállalási szabadság tekintetében törekedni kell az állampolgárság alapján történő megkülönböztetések megszüntetésére. A munkaerőköltségek, munkabérek kapcsán még mindig nagy mértékű eltérés mutatkozik a tagállamok között, sőt az azonos helyen végzett munka tekintetében is.

Ki kötelezett áfa fizetésére?

Az áfa fizetésére mindkét esetben a szlovák megrendelő kötelezett (feltételezve, hogy az egyéni vállalkozó nem rendelkezik telephellyel Szlovákiában, ahonnan a szolgáltatást teljesíti).