Bejelentkezés

Ez a tartalom 302 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Köztulajdonban álló gazdasági társaságok belső kontrollrendszere

A belső kontrollrendszer szabályozásában a közelmúlt nagy jelentőségű változása volt, hogy immáron a köztulajdonban álló gazdasági társaságok számára is előírt a belső kontrollrendszer kialakításának és működtetésének kötelezettsége.

"*Belső ellenőrzési kézikönyv (köztulajdonú társaság) (2022)" - DOKUMENTUM LETÖLTÉSE

 

A belső kontrollrendszerre vonatkozó szabályok szerint a vonatkozó rendeletben meghatározottakat 2021. január 1-jétől kell alkalmazni, illetve 2021. évre vonatkozóan 2022-ben kell a köztulajdonban álló gazdasági társaság első számú vezetőjének nyilatkozatban értékelni a köztulajdonban álló gazdasági társaság belső kontrollrendszerét.

2020. január 1-jétől módosult a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Takarékostv.) és kiegészült a köztulajdonban álló gazdasági társaságok belső kontrollrendszerére vonatkozó szabályokkal. A Takarékostv. végrehajtási rendeleteként szintén 2020. január 1-jével hatályba lépett a köztulajdonban álló gazdasági társaságok belső kontrollrendszeréről szóló 339/2019. (XII. 23.) Korm. rendelet (továbbiakban: Gtbkr.), amely a részletszabályokat tartalmazza. A Gtbkr. rendelkezéseinek alkalmazását többször módosították, 2020. július 1-ről 2020. október 1-re.

A belső kontrollrendszer kialakításához dolgozták ki a belső kontrollrendszer megfelelő kialakításához és működtetéséhez segítségül szolgáló irányelvet.

Az irányelv elősegíti a törvényi és egyéb jogszabályi előírások helyes, azonos módon való értelmezését, a rugalmas alkalmazkodást, színvonalasabb munkavégzést. Az irányelvben foglaltak elsősorban ajánlások, gyakorlati útmutatók, amelyek segítenek a köztulajdonban álló gazdasági társaság első számú vezetőjének a jogszabályi előírásoknak megfelelő belső kontrollrendszer létrehozásában és annak lehető leghatékonyabb működtetésében.

Jogkövető szerkesztőség (2022-02-01)

A dokumentum ingyenes letöltéséhez kérjük, adja meg alábbi adatait!