Bankkártyás fizetés magánszálláshelyen

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.05.31

Olvasási idő: 6 perc


Ez a tartalom 722 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Magánszálláshely-szolgáltatást végző, adószámos magánszemély kötelezhető-e arra, hogy bankkártyás fizetési módot is biztosítson vendégei részére? Jelenleg a készpénzes, a banki utalásos és a SZÉP-kártyás fizetési módok állnak rendelkezésre.

Az online kasszát használó kereskedőkre vonatkozik ez a törvényi rendelkezés. Ennek értelmében 2021. január 1-jétől kötelesek biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét, elsősorban a készpénzfizetés visszaszorítása miatt. Megjegyzendő, hogy a vírusveszély miatt az MNB naponta fertőtleníti a készpénzt. 

2021. január 1-jétől lépett hatályba az az új rendelkezés, amely alapján a Pénztárgép rendelet 1. §-a szerinti kereskedő köteles biztosítani a fogyasztó számára az elektronikus fizetés lehetőségét és annak folyamatos rendelkezésre állását (a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 5/F. §).
Ez annyit jelent, hogy 2021. január 1-jétől valamennyi pénztárgép használatára kötelezett kereskedő köteles valamilyen elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani a vásárlók számára. 

Tehát az egyébként bizonytalannak tűnő „valamilyen”, pontosabban valamelyik elektronikus fizetési lehetőséget kell biztosítani az által, ha a vevő nem készpénzzel szeretné kiegyenlíteni a számlát. Ez a kötelezettség a pénztárgépek napi használatát nem feltétlenül érinti, mivel több olyan elektronikus fizetési lehetőség is létezik, ami elválik a pénztárgéptől használatától. 
Fontos, hogy nincs jogszabályi előírás az elektronikus fizetés típusának kijelölésére, tehát az elektronikus fizetés gyakorlati formáját kell a kereskedőnek a vevő felé felajánlani. A leírtakból következik, hogy a jelenleg leginkább elterjedt bankkártya-elfogadó termináloktól (POS terminál) függetlenül bármilyen más megoldás is alkalmazható. 2021-ben beindult az Azonnali Fizetés rendszerére épülő új, innovatív fizetési szolgáltatás is, ebben a formában is teljesíthető a kiskereskedői számla kiegyenlítése. 

Esetünkben az átutalási számla önmagában nem jelentheti a megoldást, mivel a SZÉP kártyával való fizetéshez bankkártya terminál is szükséges.