Áfa a vendéglátásban – mikor 18 százalék és mikor nem

adminisztrátor Dátum Legutoljára frissítve: 2017.03.04

Olvasási idő: 3 perc


Ez a tartalom 3138 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Erről a témáról 2025-01-09 írtunk FRISS INFORMÁCIÓKAT: Változások az Áfában
Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal! Olvassa el itt!

Sajátos próbatétel elé állította az étkezési szolgáltatások után felszámolandó áfáról szóló új rendelet a vendéglátóipart a 18%-os adómérték bevezetésével. A vendéglátó-ipari egységekben ugyanis nem kizárólag az említett, 18%-os áfa-kulcs körébe tartozó szolgáltatásokat nyújtanak. Értelemszerűen adódik a kérdés: Mikor 18% és mikor 27% a szolgáltatás áfája? Mellékelt munkaköri leírásunk mellett számtalan másikat is talál a vendéglátás és idegenforgalom témakörében!

2017 januárjától a vendéglátásban 27 százalék helyett 18 százalékos lesz az áfa-kulcs, ami 2018-tól 5 százalékra mérséklődik. Az adóhatóság e tárgyban közzétett tájékoztatója részletesen elemzi a felmerülő kérdéseket.
 
A helyét „információs füzetként” is megálló összefoglaló szépen összegyűjtötte a kapcsolódó jogszabályi hivatkozásokat is, így a közlönyolvasók is elmélyedhetnek a kérdésben, de a pragmatikus gondolkodásúak is megtalálhatják azokat a szemléletes példákat, amelyekre szükségük lehet a „most ez 27 százalék vagy csak 18?” dilemma eldöntéséhez. Minden érintettnek javasolhatjuk, hogy szerezzen egy példányt az említett összefoglalóból.
 
A pénztárcánk számára sem mindegy, hol és hogyan esszük meg a bécsi szeletet: elvileg olcsóbb, ha nem visszük haza az ételt. Persze ez sem igaz minden esetben.
Ahogyan azt látni fogjuk, azt, hogy mit kell értenünk vendéglátás alatt (és itt sajnos nem a kifejezés köznapi értelme a döntő), nem is olyan könnyű eldönteni.
 
A kiindulópont az lehet, hogy a kedvezményes adókulcs az étkezőhelyi vendéglátásban a helyben készített ételek és nem alkoholtartalmú italok forgalmára vonatkozik. Ezt az áfatörvény szempontjából irányadó szolgáltatási jegyzékben az 55.30.1 szám alatt találjuk, de a helyzet ettől picit bonyolultabb: az említett SZJ szám alá besoroltak közül sem minden étkeztetés tartozik a kedvezményezett körbe, figyelembe kell venni az EU-irányelvet, és annak végrehajtási rendeletét.
 
Ez utóbbiak szerint, az általános forgalmi adó rendszerében, kizárólag olyan étel- és italértékesítések minősülhetnek éttermi és vendéglátó-ipari szolgáltatásnak, melyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. (Ebben a tekintetben nincs jelentősége annak, hogy az adott esetben sor kerül-e a termék kiszállítására vagy sem.)
 
A kulcs tehát a kiegészítő szolgáltatások teljesítése (szalvéta, evőeszköz, az étel fogyasztását lehetővé tevő környezet, az asztalok „rendbetétele”, a takarítás stb.), és azok kapcsolódása az értékesítéshez.
 
A 18 százalékos, kedvezményes adókulcs alkalmazásának feltételei az ún. „helyben fogyasztott” ételek és a nem alkoholtartalmú italok értékesítésekor teljesülhetnek. Abban az esetben ugyanakkor, amikor az ételt és a nem alkoholtartalmú italt, a csomagolást – és esetlegesen a futáros kiszállítást – követően más helyszínen fogyasztják el, akkor csupán termékértékesítésről van szó, amelynek adókulcsa változatlanul 27 százalék.
 

Az eÁfa rendszerrel való első találkozás izgalmas kihívást jelent a pénzügyi szakemberek számára. Ruszin Zsolt, az MKOE alelnöke szerint bár a program működőképes, néhány hiányosság még fennáll. Különféle módszerek állnak rendelkezésre az adóbevallás elkészítésére, beleértve a hagyományos űrlap alapú bevallást és a webfelületi lehetőségeket. Az eÁfa rendszer tesztjei és tapasztalatai alapján dönthető el, hogy melyik lehetőség a legmegfelelőbb választás az adószakértők és könyvelők számára. Tudjon meg többet az újonnan bevezetettt eÁfa rendszerről! Kattintson most az  Adó és Tb Különszámra, és szerezze meg az első kézből származó információkat!

Kapcsolódó cikkek


Adózási és nyilvántartási tudnivalók a vendéglátó- és turisztikai szektorban

A vendéglátóipari és turisztikai vállalkozások jogkövető működés érdekében elengedhetetlen a turizmusfejlesztési hozzájárulás pontos bevallása, a borravaló és szervizdíj szabályszerű kezelése, a munkáltató által biztosított szállás adózási szabályainak betartása, az áfakulcsok helyes alkalmazása, a megfelelő adónem megválasztása (TAO, KIVA, SZJA), valamint az online pénztárgépek hibátlan üzemeltetése.