Szakács munkaköri leírás

Feltöltve: 2021.11.19.
Utoljára módosítva: 2024.07.15.
Mintát készítette: Jogkövető szerkesztőség

A szakács feladatai közé tartozik az árubeszerzés elvégzése a kijelölt felelőssel együtt, biztosítva a friss és gazdaságos árubeszerzést. Felelős az étlap elkészítéséért, amelyet a rendelkezésre álló anyagi források figyelembevételével állít össze. Szakmai tudása alapján törekszik az ételek ízletes elkészítésére és gusztusos tálalására.
A szakács gondoskodik még a járulékos helyiségek, mint a zöldség- és húselőkészítő, valamint a mosogatók rendeltetésszerű használatáról. A szakács felel az ételadagok egyenletes tálalásáért is. Segíti és ellenőrzi a konyhai dolgozók munkáját, ügyelve arra, hogy megfeleljenek a szakhatóság előírásainak, és rendellenesség esetén jelentést tesz a gazdasági vezetőnek.
A szakács a higiénikus felszolgálás érdekében mindig eszközöket használ a tálaláskor, és az anyagvételezést mindig egy konyhai dolgozóval együtt végzi, aláírásával igazolva a folyamatot. Felelős a konyhai gépek és berendezések rendszeres ellenőrzéséért és a biztonságos üzemeltetési feltételek biztosításáért. Munkája végeztével áramtalanítja a gépeket, betartva a balesetvédelmi és óvórendszabályokat.

Szakács munkaköri leírás