Hulladékgazdálkodási szabályzat (2022)

Feltöltve: 2022.02.06.
Utoljára módosítva: 2022.02.24.
Mintát készítette: dr. Farkas-Csamangó Erika

A hazai és az uniós környezetvédelmi előírások szigorítása, a keletkező hulladék mennyiségének a csökkentésére, valamint a minél hatékonyabb hulladékkezelésre és hulladékfeldolgozásra irányuló törekvések szükségessé tették a hulladékgazdálkodással kapcsolatos jogszabályok átfogó módosítását. Erre a 2021. évi II. törvény keretében került sor. Ez a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény átfogó módosítása. 2021 júliusában hatályba lépett az egyszer használatos műanyag hulladékokról szóló kormányrendelet.

Az új törvény megteremti a hulladékgazdálkodás meghatározó részének állami feladatkörbe vonását. A települési közszolgáltatáson túl a törvény az intézményi résztevékenység meghatározásával kizárólagos állami feladatkörbe vonja:
- a közszolgáltatás körébe nem tartozó települési hulladéknak;
- a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékek hulladékának;
- a környezetvédelmi termékdíjas termék hulladékának, és 
- a visszaváltási díjas rendszer hulladékának
átvételét, ideértve az ezek által érintett hulladékgazdálkodási létesítmények fenntartását és üzemeltetését, a gyártói felelősségi kötelezettséget a gyártó nevében teljesítő szervezeti feladatainak ellátását, valamint a betétdíjas rendszert felváltó kötelező visszaváltási rendszer működtetését.

A Hulladékról szóló törvény alapján 2023. július 1-től lényeges változások lesznek. A törvény V/A fejezete tartalmazza a hulladékgazdálkodási koncesszióra vonatkozó szabályokat. Az ipari és a veszélyes hulladékok kivételével 2023. július 1-jétől minden hulladék gyűjtéséről és előkezeléséről kizárólagosan a koncesszor rendelkezhet. (35 évre) 2021 augusztusában meg is jelent az egységes hulladékgazdálkodási koncessziós felhívás.

Hulladékgazdálkodási szabályzat (2022)