Éttermi felszolgáló munkaköri leírás
Az éttermi felszolgáló feladatai közé tartozik az ételek ajánlása a vendégeknek, figyelembe véve a különböző étkezési időket és formákat, a gasztronómia nemzetközi szabályait, valamint a hazai és külföldi vendégek fogyasztási szokásait. A felszolgáló ügyel munkája során a higiénikus felszolgálásra és a higiéniai, balesetvédelmi, tűzmegelőzési és környezetvédelmi szabályok betartására.
A felszolgáló felelős a gépek és berendezések előírás szerinti használatáért, valamint az értékesítés általános és speciális szabályainak betartásáért az üzlet jellegéhez igazodóan. Az éttermi rendezvényeken az előkészítéshez, végrehajtáshoz és befejezéshez kapcsolódó feladatokat is ellátja.
A felszolgáló gondoskodik az ételeknek, italoknak és dohányáruk szakszerű felszolgálásáról, irányítja a beosztottak munkáját, készíti a számlákat, és lebonyolítja a fizetést készpénzes és készpénz nélküli fizetési módokban az előírások alapján.