Élelmezésvezető munkaköri leírás
Az élelmezésvezető felelős a HACCP rendszer bevezetése és működésének irányításáért és ellenőrzéséért az élelmezés területén. Feladatai közé tartozik az élelmezési üzem irányítása és ellenőrzése, valamint a jogszabályokban meghatározott napi energia- és tápanyagbeviteli ajánlások alkalmazása. Az étlap tervezése során figyelembe veszi a napi étkezések számát, a rendelkezésre álló pénzkeretet, a változatosságot és az idényszerűséget.
Az élelmezésvezető végzi az előírt ügyviteli adminisztrációs feladatokat, árurendelést végez, kezeli a raktári készletet, utalványoz, és végzi az élelmezési költségelszámolást. A munkakör magában foglalja a dokumentáció és a dolgozók egészségügyi igazolásainak kezelését is. Az élelmezési menedzserként felel a hazai élelmezés, táplálkozás és HACCP rendszer követelményeinek érvényesítéséért, és szakszerűen tervezi és megvalósítja a minőségbiztosítást, technológiát, eszközrendszert, működést, irányítást és ellenőrzést.
Az élelmezésvezető gondoskodik az életkoroknak, kórállapotnak megfelelő étrendről és diétáról. Feladatkörébe tartozik a munkajogi, munkavédelmi, biztonságtechnikai, tűzvédelmi és környezetvédelmi követelmények érvényesítése is. Az élelmezésvezető végez elégedettségvizsgálatokat, ellenőrzi a gépek, eszközök használatát, az áruforgalmat, leltárt és ellátmányt, valamint betartja és betartatja a pénzügyi, számviteli és ügyviteli előírásokat.
A munkakör betöltésének képzettségi feltételei közé tartozik a középiskolai végzettség (érettségi) és az OkJ szakképesítés, valamint szakmaterületen eltöltött gyakorlat.