Borász munkaköri leírás

Feltöltve: 2021.11.19.
Utoljára módosítva: 2024.05.21.
Mintát készítette: Jogkövető szerkesztőség

A borász felelős a bor előállításának, feldolgozásának, tárolásának és kezelésének különböző munkafolyamataiért. A feladatai közé tartozik a tárolóedények és eszközök karbantartása és tisztítása, alapvető borkezelések (fejtés, kénezés, tisztító és javító borkezelések), borok stabilizálása és házasítása, érzékszervi bírálat és vizsgálatok végzése, valamint speciális borok, mint például likőr- és csemegeborok, gyöngyöző- és habzóborok és pezsgők készítése.
A borász felelős továbbá a szőlőfeldolgozó és italtöltő berendezések üzemeltetéséért, a fejtőgépek, szűrők, keverők és hőcserélők önálló kezeléséért és karbantartásáért. Az elméleti követelmények között szerepel a szőlő és borászati technológiák ismerete, beleértve a kártevők felismerését, a borvidékek és fajták jellemzőit, az oxidációs folyamatokat, stabilizáló eljárásokat, érzékszervi vizsgálatok szakkifejezéseit és a borvidéki előírásokat.
A borász munkája során alkalmazza a megfelelő higiéniai és munkavédelmi szabályokat, figyelemmel kíséri a technológiai változásokat, karbantartja és működteti az érlelőtartályokat, a tartályokat mosó berendezéseket, valamint az italtöltő berendezéseket.

Borász munkaköri leírás