Változatok a szocho adóra

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.04.25

Olvasási idő: 2 perc


Ez a tartalom 810 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Erről a témáról 2023-12-05 írtunk FRISS INFORMÁCIÓKAT: A szocho adókedvezmények változásai 2024-től

Ha egy másodállású átalányadózó egyéni vállalkozó év közben befizeti az átalányadózásból származó jövedelme után a szociális hozzájárulási adót, de az éves szja bevallása kitöltésénél látszik, hogy az éves jövedelme meghaladta a minimálbér 24-szeresét, akkor a többletként befizetett szocho adót a bevallásában visszaigényelheti?

Léteznek olyan kifizetések (mint pl. az osztalék vagy árfolyamnyereség), amikor valóban figyelembe kell venni a szocho fizetés felső határára vonatkozó rendelkezést, vagyis a minimálbér 24 szeresét. A munkabérre, megbízási díjra és az átalányadózásra sem vonatkozik ez az előírás, így a minimálbér 24 szerese nem vehető figyelembe.

Hasonló jelleggel merül fel az a másik kérdés, melyben egy főfoglalkozású átalányadózó egyéni vállalkozó, akinek a bevétele éves szinten nem éri el a 2 millió Ft-ot és tevékenysége alapján 40% költséghányad levonására jogosult, 2022. évben az átalányadózásból származó jövedelme után nem fizet szja-t. Főállásúként viszont a garantált bérminimum után megfizeti a tb-járulékot és a garantált bérminimum 112,5%-szerese után a szocho adót. Van 2 gyermeke. Havonta az 58-as bevallásában a gyermekek utáni járulékkedvezmény érvényesíthető nála a tb- járulék terhére? Vagy erre majd csak az éves szja bevallása benyújtásakor lesz lehetősége?

A járulékkedvezmény havonta is érvényesíthető abban az esetben, ha az szja a családi kedvezményre nem nyújtana fedezetet. Ez vonatkozik az átalányadózói járulékfizetésekre is, amely átalányadózást amennyiben érinti az adó és járulékkedvezmény, azt az 58-as bevalláson jelezni kell.