Változatok a szocho adóra

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.04.25

Olvasási idő: 4 perc


Ez a tartalom 520 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Ha egy másodállású átalányadózó egyéni vállalkozó év közben befizeti az átalányadózásból származó jövedelme után a szociális hozzájárulási adót, de az éves szja bevallása kitöltésénél látszik, hogy az éves jövedelme meghaladta a minimálbér 24-szeresét, akkor a többletként befizetett szocho adót a bevallásában visszaigényelheti?

Léteznek olyan kifizetések (mint pl. az osztalék vagy árfolyamnyereség), amikor valóban figyelembe kell venni a szocho fizetés felső határára vonatkozó rendelkezést, vagyis a minimálbér 24 szeresét. A munkabérre, megbízási díjra és az átalányadózásra sem vonatkozik ez az előírás, így a minimálbér 24 szerese nem vehető figyelembe.

Hasonló jelleggel merül fel az a másik kérdés, melyben egy főfoglalkozású átalányadózó egyéni vállalkozó, akinek a bevétele éves szinten nem éri el a 2 millió Ft-ot és tevékenysége alapján 40% költséghányad levonására jogosult, 2022. évben az átalányadózásból származó jövedelme után nem fizet szja-t. Főállásúként viszont a garantált bérminimum után megfizeti a tb-járulékot és a garantált bérminimum 112,5%-szerese után a szocho adót. Van 2 gyermeke. Havonta az 58-as bevallásában a gyermekek utáni járulékkedvezmény érvényesíthető nála a tb- járulék terhére? Vagy erre majd csak az éves szja bevallása benyújtásakor lesz lehetősége?

A járulékkedvezmény havonta is érvényesíthető abban az esetben, ha az szja a családi kedvezményre nem nyújtana fedezetet. Ez vonatkozik az átalányadózói járulékfizetésekre is, amely átalányadózást amennyiben érinti az adó és járulékkedvezmény, azt az 58-as bevalláson jelezni kell.