Bejelentkezés

Ez a tartalom 524 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Számlaadat-szolgáltatás: idén nyártól értékhatár nélkül

Az idei nyár mérföldkő volt az általános forgalmi adózás hazai történetében. Az Áfa-törvény 2020. július 1-jétől hatályos rendelkezése szerint a számlázó programmal kiállított számla esetében az adóalany elektronikus módon köteles adatszolgáltatást teljesíteni a számla meghatározott adattartalmáról. Ezzel párhuzamosan eltörlésre került az adatszolgáltatási kötelezettség értékhatára is.

Az adatszolgáltatási kötelezettség értékhatárának eltörlésének kapcsán már elöljáróban hangsúlyoznunk kell, hogy fontos különbség van a nulla forintra csökkenés és az eltörlés között. Az értékhatár eltörlése azzal jár együtt, hogy adatszolgáltatásra kötelezetté válnak az olyan számlák is, amelyek nem tartalmaznak, nem is tartalmazhatnak áthárított adóösszeget. Így adatszolgáltatási kötelezettség alá kerül a belföldi fordított adózású számla, de az alanyi mentes adóalany által kiállított számla is.

A befogadói oldalon a belföldi összesítő jelentés értékhatára is eltörlésre került. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy minden befogadott számlát szükséges jelenteni. A jogszabályi kötelezettség az adott időszakban levonásba helyezett számlára ír elő jelentéstételi kötelezettséget. Így éppen az előbb említett, belföldi fordított adózású számla, vagy az alanyi adómentes adózó által kibocsátott áthárított adót nem tartalmazó számla nem kerül bele a bevallás mellékletébe.

A számlaadat-szolgáltatás határideje 

A számlaadat-szolgáltatás határideje ugyancsak módosult valamelyest 2020. július 1-jétől. Amennyiben nyomtatvány alapú számlatömbből állítunk ki számlát, akkor 2020. július 1-jét követően nem 5, hanem 4 naptári napunk van az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy kézi számlatömbből kiállított számlát átadunk a vevőnek, akkor 4 napon belül a számla adatait az Online Számla rendszer felületén rögzítenünk szükséges. Amennyiben az áthárított adóérték meghaladja az 500 ezer forintot, akkor továbbra is a kibocsátást követő napig kell az adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni kézi számlatömb esetén.

Számlakiállítási megoldások

Adatszolgáltatás a végszámla összegéről

Az adatszolgáltatási változásokhoz tartozik az előleg-végszámla kezelésével kapcsolatos jogszabályi változás. Az Áfa törvény 2020. július 1-jétől egyértelművé teszi, hogy a végszámla esetén az előleggel csökkentett összegről kell adatot szolgáltatni. Ezt egy példán keresztül nézzük meg:
- Az előleg összege 100 ezer forint + 27 ezer forint áfa.
- A teljesítés teljes összege 1 millió forint + 270 ezer forint áfa.

Ebben az esetben az előlegszámla adatszolgáltatására úgy kerül sor, mintha normál számla lenne, csupán az előleg jelleget kell jelölni. A végszámla esetén a számla a következőként néz ki:
- 1. tételsor: teljesítés teljes összege: 1 millió forint + 270 ezer áfa.
- 2. tételsor: előleg beszámítása: - 100 ezer forint adóalap, -27 ezer forint áfa.
- Összegző sor: 900 ezer forint adóalap, 243 ezer forint áfa.
Tehát a különbözetről történő adatszolgáltatás azt jelenti, hogy nem egy tételsorban kellene feltüntetni a különbözetet, hanem két (vagy több) tételsorban kell levezetni. Lényegében a számla összegző soraiban jelenik meg az adatszolgáltatási kötelezettséget jelentő különbözet.

 

 

Czöndör Szabolcs (2020-08-11)