ŐCSG termelési tényező hasznosítása és adózása

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.06.03

Olvasási idő: 4 perc


Ez a tartalom 720 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

A Menedzser Praxis Tudás és Válaszközpont tanácsadóihoz és szakértőihez érkező kérdések jelentős része kapcsolódott az őstermelőket érintő átalányadózás témaköréhez. Ezekből válogattunk:

Kérdés:

ŐCSG esetén, ha termelési tényezőt (traktort) értékesítettünk, nem jelentettük az Agrárkamarához (nem tudom, hogy milyen tevékenységi kóddal lehetett volna), akkor az adóbevallásban beszámíthatom őstermelésből származó bevételbe vagy csak (2022. szabály alkalmazásával) ingó értékesítésként? Az értékesítés bevételét az ŐCSG tagok között feloszthatom, vagy csak aki értékesítette annak lesz a bevétele?

Válasz:

A traktor értékesítése nem minősül mezőgazdasági tevékenységnek, tehát nem része az őstermelői bevételnek, így a kiegészítő tevékenységnek sem. A traktornak létezik forgalmi engedélye, amelyben szerepel a tulajdonos neve, amely nem az ÖCSG, hanem egy magánszemély. Ebből következően a magánszemély, mint tulajdonos értékesítheti a traktort. Az értékesítésnek adójogi szempontból akkor van jelentősége, ha a traktor eladási ára magasabb lenne, mint a vételi árnál (ez nem valószínű), akkor ebben az esetben a különbözet egyéb bevételként (Szja bevallás 7. sor) lesz adóköteles.